Πόλεμος στην Ουκρανία: Παζάρι χωρίς τέλος για τα σιτηρά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παζάρι χωρίς τέλος για τα σιτηρά

Αρση κυρώσεων θέλει η Ρωσία, εγγυήσεις ασφαλείας ζητεί η Ουκρανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών και τη διοχέτευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στις διεθνείς αγορές έληξαν οι χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο του ΟΗΕ για άνοιγμα ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα που θα επιτρέψει τη μεταφορά 22 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, απομακρύνοντας τους κινδύνους για διεθνή επισιτιστική κρίση. «Θεωρούμε το σχέδιο αυτό λογικό και υλοποιήσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ιδέες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού από ΟΗΕ, Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία, αποστολή του οποίου θα είναι οι έλεγχοι στα εμπλεκόμενα πλοία.

Οι δύο εμπόλεμες χώρες θέτουν σειρά προϋποθέσεων για το άνοιγμα των λιμανιών. Η Ρωσία απαιτεί να αρθούν κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ώστε να μπορέσει να εξάγει και αυτή σιτηρά και λιπάσματα, αλλά και να απολαμβάνουν τα εμπορικά πλοία της ασφάλιση και πρόσβαση στα δυτικά λιμάνια. Επιπλέον ζητεί να αφαιρέσει η Ουκρανία τις νάρκες που έχει τοποθετήσει για αμυντικούς λόγους έξω από την Οδησσό και άλλα λιμάνια. Από την πλευρά του το Κίεβο ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας, ανησυχώντας ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των λιμανιών για ανανεωμένες επιθέσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Τα σχέδια της Τουρκίας για νέα εισβολή στη βόρεια Συρία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση Τσαβούσογλου – Λαβρόφ.

Μένει μεσολαβητής

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «νόμιμη» την αξίωση της Ρωσίας για άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με τις εξαγωγές και την ασφάλιση των πλοίων της. Επιπλέον υπεραμύνθηκε του ρόλου του μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που έχει επιλέξει η Αγκυρα, και υπενθύμισε ότι η χώρα του δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Στις δικές του δηλώσεις ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για καταστροφολογία στο θέμα των σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι το μερίδιο της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές είναι μόλις ένα τοις εκατό. Ο Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε το Κίεβο να απομακρύνει τις νάρκες από το λιμάνι της Οδησσού προκειμένου να ανοίξει διάδρομος και υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα αξιοποιήσει την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα για να πετύχει στρατιωτικά οφέλη. «Αυτές είναι εγγυήσεις που έρχονται από τον πρόεδρο της Ρωσίας», τόνισε ο Λαβρόφ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις διαβεβαιώσεις Λαβρόφ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και στο Αφγανιστάν, όπως και την προαναγγελθείσα νέα επίθεση της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι ΗΠΑ και Ρωσία «έχουν αναλάβει να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες» και επανέλαβε ότι η στάση έναντι της YPG είναι ο λόγος που η Τουρκία επιμένει στο βέτο της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Απαντώντας ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή