Ερντογάν: Συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας με tweet στα ελληνικά

Ερντογάν: Συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας με tweet στα ελληνικά

Τις απειλές του κατά της Ελλάδας συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με tweet στα ελληνικά

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας με μία σειρά αναρτήσεων -στα ελληνικά– στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας με οκτώ συνολικά μηνύματα, σε ένα νήμα στα ελληνικά, αναφέρεται στο Αιγαίο, μιλάει για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ενώ αναφέρει «καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας» σε Δυτική Θράκη, Ρόδο και Κω.

  • «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.
  • Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας
  • Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος.
  • Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες.
  • Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.
  • Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας.
  • Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.
  • Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».
Ερντογάν: Συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας με tweet στα ελληνικά-1

Η απάντηση της Αθήνας

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.


Μητσοτάκης: Έχουμε γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

«Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Αναφερθείς στην Τουρκία, είπε: «Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται».

«Έχουμε πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε. Υπογράμμισε ότι «ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος», για να συμπληρώσει: «Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».


Υποψηφιότητα Ερντογάν μετά το κρεσέντο απειλών

Μετά το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Ειδικότερα, αφού παρακολούθησε την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Efes 2022» και έχοντας στον πλευρό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε –στο πλαίσιο εκδήλωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)– ότι θα είναι ο «υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας», όπου συμμετέχει το ΑΚΡ μαζί με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αρχηγός του οποίου είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να ορίσει και εκείνος τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023 και όχι νωρίτερα.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας θα έχει καταστροφικό τέλος»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών» που δεν διέπονται από στρατιωτικό καθεστώς, αλλά και να «δρα σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις». «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει. Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», είπε.

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία, Ομως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλα δεν επιτρέπει και να της καταπατηθούν και τα δικαιώματά της απο κανέναν. Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) απο την ίδρυση της, βασιζόμενη στις πλάτες άλλων χωρών, εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών», πρόσθεσε.

Η απάντηση της Αθήνας

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, με την Αθήνα να απαντά στον τουρκικό αναθεωρητισμό παραθέτοντας 16 χάρτες, τους οποίους πρώτη η «Κ» είχε δημοσιεύσει προ ημερών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή