Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελανώματος), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ, στην επιθεώρηση «Cancer Causes & Control», από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ.
Ο λόγος για μια έρευνα που έγινε σε δείγμα 491.367 ενηλίκων, με μέση ηλικία τα 62 έτη, σε βάθος 15ετίας. Από αυτούς, οι 5.034 (περίπου 1%) διαγνώστηκαν με κακόηθες μελάνωμα και οι 3.284 (0,7%) με τοπικό μελάνωμα σταδίου 0.
Older adults in the U.S. who ate more fish were more likely to develop melanoma, the most serious type of skin cancer, according to a new study. “We believe it’s not fish per se, but probably some contaminant in fish,” the study’s lead author said. https://t.co/a1ECcI5NNw
— The New York Times (@nytimes) June 9, 2022
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο κίνδυνος κακοήθους μελανώματος ήταν 22% μεγαλύτερος για όσους η μέση ημερήσια κατανάλωση ψαριών ήταν περίπου 43 γραμμάρια σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 3,2 γραμμάρια ψαριών τη μέρα κατά μέσο όρο, ενώ αυξημένος κατά 28% ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκινικών κυττάρων μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (μελάνωμα σταδίου 0).
Όσοι κατανάλωναν 14,2 γραμμάρια τόνου ημερησίως κατά μέσο όρο, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 17% μελανώματος σταδίου 0, σε σχέση με όσους είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση τόνου μόνο 0,3 γραμμάρια. Επίσης, όσοι είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση 17,8 γραμμαρίων μη τηγανητών ψαριών, είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 25% μελανώματος σταδίου 0, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 0,3 γραμμάρια μη τηγανητά ψάρια τη μέρα. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα τηγανητά ψάρια και στο μελάνωμα.
Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση κατανάλωσης ψαριών και μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα ευρήματα τους μπορούν να αποδοθούν σε χημικές ουσίες που έχουν καταλήξει στο σώμα των ψαριών (πολυχλωριωμένα διφαινύλια, διοξίνες, αρσενικό, υδράργυρος κ.α.), οι οποίες στη συνέχεια περνάνε στους ανθρώπους που τρώνε τα ψάρια αυτά. Πάντως, θεωρούν πρόωρο να συστήσουν αλλαγές στην κατανάλωση των ψαριών και ζητούν το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr