ΗΠΑ – νέα έρευνα: Πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών

ΗΠΑ – νέα έρευνα: Πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών

Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα ευρήματα τους μπορούν να αποδοθούν σε χημικές ουσίες που έχουν καταλήξει στο σώμα των ψαριών.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελανώματος), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ, στην επιθεώρηση «Cancer Causes & Control», από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ.

Ο λόγος για μια έρευνα που έγινε σε δείγμα 491.367 ενηλίκων, με μέση ηλικία τα 62 έτη, σε βάθος 15ετίας. Από αυτούς, οι 5.034 (περίπου 1%) διαγνώστηκαν με κακόηθες μελάνωμα και οι 3.284 (0,7%) με τοπικό μελάνωμα σταδίου 0.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο κίνδυνος κακοήθους μελανώματος ήταν 22% μεγαλύτερος για όσους η μέση ημερήσια κατανάλωση ψαριών ήταν περίπου 43 γραμμάρια σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 3,2 γραμμάρια ψαριών τη μέρα κατά μέσο όρο, ενώ αυξημένος κατά 28% ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκινικών κυττάρων μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (μελάνωμα σταδίου 0).

Όσοι κατανάλωναν 14,2 γραμμάρια τόνου ημερησίως κατά μέσο όρο, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 17% μελανώματος σταδίου 0, σε σχέση με όσους είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση τόνου μόνο 0,3 γραμμάρια. Επίσης, όσοι είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση 17,8 γραμμαρίων μη τηγανητών ψαριών, είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 25% μελανώματος σταδίου 0, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 0,3 γραμμάρια μη τηγανητά ψάρια τη μέρα. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα τηγανητά ψάρια και στο μελάνωμα.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση κατανάλωσης ψαριών και μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα ευρήματα τους μπορούν να αποδοθούν σε χημικές ουσίες που έχουν καταλήξει στο σώμα των ψαριών (πολυχλωριωμένα διφαινύλια, διοξίνες, αρσενικό, υδράργυρος κ.α.), οι οποίες στη συνέχεια περνάνε στους ανθρώπους που τρώνε τα ψάρια αυτά. Πάντως, θεωρούν πρόωρο να συστήσουν αλλαγές στην κατανάλωση των ψαριών και ζητούν το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή