Γαλλία – Ιταλία: Εκλογές αυτήν την Κυριακή με το βλέμμα σε Μελανσόν και ακροδεξιά

Γαλλία – Ιταλία: Εκλογές αυτήν την Κυριακή με το βλέμμα σε Μελανσόν και ακροδεξιά

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 12 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, οι Ιταλοί εκλέγουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 12 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, οι Ιταλοί εκλέγουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια σε περίπου 1.000 πόλεις.

Και αν στη Γαλλία το κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με τα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στους κ.κ. Μακρόν και Μελανσόν, στην Ιταλία από την άλλη πλευρά οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από τα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν σε τοπικό επίπεδο οι δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες δύο μήνες έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει εν τω μεταξύ διορίσει μια νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν το μέλλον της οποίας αναμένεται ωστόσο να κριθεί αυτήν και την επόμενη Κυριακή (12 – 19 Ιουνίου), στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη Γαλλία.

Εάν οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στον Μακρόν και την παράταξη La République En Marche! (LREM) εξασφαλίσουν/διατηρήσουν την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, τότε δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά.

Εάν, ωστόσο, η Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα (NUPES) όπως ονομάζεται η πρωτοφανής σύμπραξη Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν καταφέρει να κάνει την ανατροπή ανεβάζοντας κατακόρυφα της ποσοστά της, τότε θα ακολουθήσουν αλλαγές στην κυβέρνηση με τον ίδιο τον Μελανσόν να διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού… δίπλα στον Μακρόν, με σκοπό να του κάνει τον πολιτικό βίο δύσκολο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου που πραγματοποιείται αυτήν την Κυριακή, θα είναι ενδεικτικά όσων θα πρέπει να περιμένουμε στις 19 Ιουνίου.

Αλλά και στη γειτονική της Γαλλίας, Ιταλία, στις 12 Ιουνίου διεξάγεται ένας πρώτος γύρος τοπικών εκλογών σε περίπου 1.000 πόλεις (με τον δεύτερο γύρο να ακολουθεί στις 26 του ιδίου μήνα). Το κρίσιμο στοιχείο εκεί θα έχει να κάνει με τα ποσοστά της ακροδεξιάς… ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα την άνοιξη του 2013.

Η ψηφοφορία της Κυριακής δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι ούτε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο όλα τα βλέμματα στρέφονται στα ποσοστά που θα λάβει η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της ΙταλίαςFratelli d’ Italia») της Τζόρτζια Μελόνι που γενικώς… έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή