Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ – Κίνας: Συγκρούστηκαν για την Ταϊβάν κατά την πρώτη τους συνάντηση

Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ – Κίνας: Συγκρούστηκαν για την Ταϊβάν κατά την πρώτη τους συνάντηση

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας «συγκρούστηκαν» για το θέμα της Ταϊβάν στο πλαίσιο των πρώτων δια ζώσης μεταξύ τους συνομιλιών σήμερα στη Σιγκαπούρη. Έτοιμη ακόμη και για πόλεμο, δηλώνει η κινεζική πλευρά.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και της Κίνας, Γουέι Φένγκε, «συγκρούστηκαν» για την Ταϊβάν κατά τις πρώτες – πρόσωπο με πρόσωπο – συνομιλίες που είχαν σήμερα στη Σιγκαπούρη, με το Πεκίνο από τη μια πλευρά να διαμηνύει πως θα «σπάσει» κάθε «συνωμοσία (ταϊβανεζικής) ανεξαρτησίας», και την Ουάσιγκτον από την άλλη να ζητά τον τερματισμό των (κινεζικών) «αποσταθεροποιητικών ενεργειών».

Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ – Κίνας: Συγκρούστηκαν για την Ταϊβάν κατά την πρώτη τους συνάντηση-1
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του, Γουέι Φένγκε, ότι η Κίνα πρέπει «να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Γουέι, από την άλλη πλευρά, είπε ότι η Κίνα «θα συντρίψει κάθε σχέδιο ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και πως θα υποστηρίξει αποφασιστικά την «ενοποίηση της πατρίδας», σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας είχε διάρκεια περίπου μια ώρα. Ήταν η πρώτη δια ζώσης μεταξύ τους συνάντηση, αν και οι δυο τους, Όστιν και Γουέι, είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά τον περασμένο Απρίλιο.

Η Κίνα «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο» εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σιγκαπούρη.

«Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε ο Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Άμυνας Γουέι Φένγκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή