Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 η συμμετοχή μέχρι τώρα

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 η συμμετοχή μέχρι τώρα

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 18% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Γαλλία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 18% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Γαλλία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το 18,43% των ψηφοφόρων συμμετείχαν στις εκλογές μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα, με το ποσοστό αυτό να είναι μικρότερο κατά 0,8% από το ποσοστό των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα, κατά τις βουλευτές εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Το 2017 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 19,24% και το 2012 στο 21,06%.

Από το 1993 και μετά η συμμετοχή των Γάλλων στις βουλευτικές εκλογές είναι όλο και μικρότερη. Περίπου 48,7 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Γαλλίας) και θα κλείσουν στις 18.00 με εξαίρεση αυτά των μεγάλων πόλεων που θα κλείσουν στις 20.00. Ωστόσο στις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας η προσέλευση στις κάλπες ξεκίνησε εδώ και πολλές ώρες.

Ως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί όπως και η πρωθυπουργός της χώρας. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το μεσημέρι στην περιοχή Τουκέ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας, όπως επίσης και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα, μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Δύσκολη δοκιμασία για Μακρόν

Μόλις επτά εβδομάδες μετά την άνετη επικράτησή του απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να περάσει άλλον έναν δύσκολο κάβο, αντιμέτωπος με έναν πολύ διαφορετικό αντίπαλο.

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα και την επόμενη Κυριακή απέκτησαν χαρακτηριστικά αμφίρροπης αναμέτρησης ανάμεσα στον προεδρικό συνασπισμό «Μαζί!» και στη Νέα Λαϊκή Ενότητα, υπό τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν. Τον αριστερό πολιτικό που λίγο έλειψε να μπει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με θέσεις για έξοδο από το ΝΑΤΟ, ανυπακοή στην Ε.Ε., σύνταξη στα 60, κατώτατο μισθό 1.500 ευρώ (καθαρά) και ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, ενώ στη συνέχεια αναγόρευσε τις βουλευτικές εκλογές σε άτυπο τρίτο γύρο των προεδρικών, ελπίζοντας σε γρήγορη πολιτική ρεβάνς εις βάρος του Μακρόν.

Με πληροφορίες και από dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή