ΝΑΤΟ: «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα «θεμιτές» («legitimate») τις ανησυχίες που επικαλείται η Τουρκία όταν θέτει εμπόδια στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε σήμερα «θεμιτές» («legitimate») τις ανησυχίες με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εμπόδια που η ίδια θέτει στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Ο Νορβηγός προχώρησε στην εν λόγω δήλωση από το έδαφος της Φινλανδίας την οποία επισκέφθηκε σήμερα.

Ο Στόλτενμπεργκ, που είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, υποστήριξε μάλιστα ότι κανένας άλλος σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ δεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο περισσότερων τρομοκρατικών επιθέσεων από την Τουρκία και ότι, ως εκ τούτου, οι ανησυχίες της Άγκυρας (σ.σ. για τους Κούρδους τους οποίους η Άγκυρα παρουσιάζει ως «τρομοκράτες» που υποστηρίζονται από χώρες όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, αλλά και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων) θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

ΝΑΤΟ: «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ-1
Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

Σημειώνεται πως στα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πολλοί εκφράζουν, ή τουλάχιστον εξέφραζαν, την ελπίδα πως μέχρι τότε θα έχει η Τουρκία συμφωνήσει να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Όσο περνά ο καιρός ωστόσο, αυτές οι ελπίδες δείχνουν να περιορίζονται…

Ενδεικτικά, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε σήμερα ότι τα εμπόδια που θέτει η Άγκυρα στη νατοϊκή πορεία της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι μπορεί να μην έχουν αρθεί έως τη Σύνοδο της Μαδρίτης. «Η Σύνοδος της Μαδρίτης ουδέποτε αποτέλεσε deadline», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή