Γαλλία: Επί ξυρού ακμής η πλειοψηφία Μακρόν στο κοινοβούλιο

Γαλλία: Επί ξυρού ακμής η πλειοψηφία Μακρόν στο κοινοβούλιο

Καταγγελία της αντιπολίτευσης για νόθευση του αποτελέσματος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεντρώο στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά την εβδομάδα πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στις εκλογές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με ένα λίαν ισχνό προβάδισμα έναντι της Αριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Η φιλοκυβερνητική παράταξη «Μαζί!» συμμαχία των κεντρώων κομμάτων κέρδισε το 25,75% των λαϊκών ψήφων την Κυριακή, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το μπλοκ NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε δεύτερο με 25,66%.

Ο Μανουέλ Μπομπάρ, ένας από τους κυριότερους συνεργάτες του κ. Μελανσόν που διεκδικούσε έδρα στη Μασσαλία, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

«Σε συναγερμό για νέα χειραγώγηση από τον Νταρμανέν», ανέφερε ο Μπομπάρντ σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίς τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Ο κ. Μπομπάρ είπε ότι το NUPES κέρδισε περίπου 200.000 περισσότερες ψήφους που δεν ελήφθησαν υπόψη στα τελικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

Παρόλο που η κεντρώα παράταξη του κ. Μακρόν βρίσκεται σε καλή θέση για να εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών με μεγάλη διαφορά, τα κυριότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στον τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της δημοσκόπησης Elabe, το «Μαζί!» πρόκειται να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες στο κοινοβούλιο -με την απόλυτη πλειοψηφία να εξασφαλίζεται στις 289- ενώ η Αριστερά θα εξασφαλίσει 170-220 έδρες, μια μεγάλη αύξηση από το 2017.

Η αντίπαλη εταιρεία δημοσκόπησης Ipsos ανέμενε το «Μαζί!» να κερδίσει 255 έως 295 έδρες.

Με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό να ανεβάζει το κόστος ζωής και να διαβρώνει τους μισθούς, ο κ. Μακρόν δυσκολεύτηκε να αξιοποιήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο, με τον κ. Μελανσόν να τον χαρακτηρίζει ως λάτρη της ελεύθερης αγοράς που έχει μεγαλύτερη πρόθεση να προστατεύσει τους πλούσιους παρά τις σκληραγωγημένες οικογένειες.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή