Κυριακίδου: Κλειδί η πρόληψη, ο έλεγχος και η εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κυριακίδου: Κλειδί η πρόληψη, ο έλεγχος και η εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόληψη, ο έλεγχος και η εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων παραμένει το κλειδί για την ΕΕ και για τον τομέα του χοιρινού κρέατος, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της νόσου, ενώ αναφέρθηκε σε «επιτυχία» σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Τσεχία. 

Ωστόσο, η Επίτροπος της ΕΕ επισήμανε ότι ακόμη πρόκειται για δύσκολη κατάσταση κι ότι πρόσφατα έφτασε σε «απρόσμενα» μέρη στην Ιταλία και τη Γερμανία, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα. «Η στενή παρακολούθηση της κατάστασης και οι άμεσες ενέργειες περιορισμού μόλις εντοπιστεί μια περίπτωση, είναι βασικά στοιχεία», τόνισε η κ. Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον στόχο να ενισχυθούν οι εργασίες για την προώθηση και τη χρηματοδότηση των ερευνών και των απαραίτητων δοκιμών για το εμβόλιο.

Επίσης, όσον αφορά στα φυτοφάρμακα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ανέφερε ότι υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης τους σε «ευαίσθητες περιοχές», ωστόσο όπως εξήγησε «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό το μέτρο θα αποφέρει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

«Η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου στην αγορά είναι κρίσιμης σημασίας», υπογράμμισε επισημαίνοντας τέλος την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης ασφαλέστερων φυτοφαρμάκων και η αύξηση της διαθεσιμότητας ουσιών χαμηλού κινδύνου σε όλη την ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT