Μακρόν: Ζήτησε από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Μακρόν: Ζήτησε από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

«Το να ξοδεύουμε πολλά για να αγοράζουμε (σ.σ. οπλικά συστήματα) από το εξωτερικό δεν είναι καλή ιδέα. Θα πρέπει να ξοδεύουμε πολλά, αλλά έχοντας στο μυαλό μας την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory στο Παρίσι.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, στην έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory που διεξάγεται στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους να βασίζονται πρωτίστως στις δικές τους – ευρωπαϊκές – δυνάμεις για την άμυνα και τη θωράκισή τους. 

Η Γαλλία έχει εισέλθει πια σε «μια πολεμική οικονομία (war economy) στην οποία πιστεύω ότι θα παραμείνουμε για πολύ καιρό», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης, με φόντο την έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory που διεξάγεται έξω από το Παρίσι.

Σημειωτέων πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν δίνει το «παρών» στην εν λόγω έκθεση αφότου εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας το 2017.

Η Γαλλία θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον Μακρόν, να επενδύσει περισσότερο στην αμυντική – βιομηχανική της βάση. Στο ίδιο πλαίσιο, η Γαλλία θα πρέπει να γίνει παράλληλα περισσότερο ευέλικτη και καινοτόμος προκειμένου να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ανάγκες των ιδίων των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και στις ανάγκες υποστήριξης των αιτημάτων εξοπλισμού ορισμένων εταίρων της.

Ο Μακρόν προέτρεψε, από την πλευρά του, τους Ευρωπαίους να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. «Το να ξοδεύουμε πολλά για να αγοράζουμε (σ.σ. οπλικά συστήματα) από το εξωτερικό δεν είναι καλή ιδέα. Θα πρέπει να ξοδεύουμε πολλά, αλλά έχοντας στο μυαλό μας την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη» που υπάρχει για την «ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής – βιομηχανικής βάσης». Και αυτό, σε μια περίοδο κατά την οποία τα ευρωπαϊκά έθνη δεσμεύονται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες με φόντο ένα ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Περίπου το 73% όσων συμμετέχουν στη φετινή Eurosatory προέρχονται από την Ευρώπη, σύμφωνα με τους διοργανωτές (COGES – GICAT) της εν λόγω έκθεσης τους οποίους επικαλείται το DefenseNews.

Μακρόν: Ζήτησε από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία-1
(Ludovic Marin, Pool via AP)

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του αναγνώρισε τις πολλές συνεργασίες και τις συμπράξεις που «τρέχουν» επί του παρόντος ανάμεσα στη Γαλλία και σε γειτονικές της χώρες. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα με στόχο την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τη βελτίωση των εταιρικών σχέσεων και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε, παράλληλα, να στηρίξει την προοπτική πρόσθετων γαλλικών επενδύσεων εκτός των γαλλικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να αποδέχονται με μεγαλύτερη προθυμία τη «συνεργασία» στο πλαίσιο των αμυντικών προγραμμάτων τους καθώς και να αρχίσουν να προχωρούν σε κινήσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά.

«Βλέπω εδώ ποια είναι η πραγματικότητα της γαλλικής αγοράς και ποια είναι η πραγματικότητα της αμερικανικής αγοράς. Η δεύτερη επενδύει περισσότερα από εμάς, αλλά έχει και περισσότερο απλοποιημένες προσφορές», είπε. 

Με πληροφορίες από DefenseNews

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή