Αυστραλία: Γιατί 8 εκατ. άνθρωποι καλούνται να κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Αυστραλία: Γιατί 8 εκατ. άνθρωποι καλούνται να κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας να εξοικονομήσουν όσο περισσότερη ενέργεια μπορούν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας Κρις Μπόουεν προέτρεψε τα νοικοκυριά στη Νέα Νότια Ουαλία – μια πολιτεία που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ – να κάνουν οικονομία στο ρεύμα τις βραδινές ώρες όσο περισσότερο μπορούν, προκειμένου να αποφευχθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο Μπόουεν είπε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για δύο ώρες κάθε απόγευμα αν «έχουν επιλογή», χωρίς ωστόσο να θυσιάσουν βασικές τους ανάγκες, όπως η θέρμανση. Πρόσθεσε δε ότι ήταν «βέβαιος» πως τα μπλακάουτ θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ο Μπόουεν ζήτησε από τους κατοίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας να εξοικονομήσουν όσο περισσότερη ενέργεια μπορούν. «Αν έχετε επιλογή πότε θα λειτουργείτε κάποιες συσκευές, μην τις λειτουργείτε από τις 18:00 ως τις 20:00», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνδιάσκεψης στην Καμπέρα.

Γιατί υπάρχει κρίση;

Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας από τον περασμένο μήνα. Εδώ και καιρό κατηγορείται ότι δεν κάνει αρκετές διαδικασίες για να μειώσει τις εκπομπές της επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αυστραλία αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο των διαταραχών στον εφοδιασμό άνθρακα, των διακοπών σε αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και των αυξανόμενων παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Νωρίτερα φέτος, πλημμύρες έπληξαν ορισμένα ανθρακωρυχεία στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ, ενώ τεχνικά προβλήματα μείωσαν την παραγωγή σε δύο ορυχεία που τροφοδοτούν τον μεγαλύτερο σταθμό με καύση άνθρακα της αγοράς στη Νέα Νότια Ουαλία.

Περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας με καύση άνθρακα είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας λόγω απροσδόκητων διακοπών και συντήρησης που έχει προγραμματιστεί.

Ορισμένοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δει το κόστος τους να αυξάνεται καθώς οι παγκόσμιες τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Στο μεταξύ, η ζήτηση για ενέργεια έχει εκτιναχθεί καθώς η οικονομία της Αυστραλίας «ανοίγει» μετά την άρση των περιορισμών για την Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η ενέργεια θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν σε δείπνο με τους ηγέτες των πολιτειών σήμερα και σε συνάντησή τους αύριο, Παρασκευή. Αυτές θα είναι οι πρώτες επίσημες συναντήσεις που θα έχουν μετά την εκλογή του Αλμπανέζι στην πρωθυπουργία τον Μάιο.

Την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας, AGL Energy, ανακοίνωσε ότι αναμένεται να βρίσκεται σε θέση παροχής περισσότερης ενέργειας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η EnergyAustralia, της CLP Holdings, η οποία έχασε την παραγωγή από δύο μονάδες στις εγκαταστάσεις της καύσης άνθρακα στο Γιάλουρν στην Βικτόρια αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι μια μονάδα της επανήλθε σε λειτουργία σήμερα και ότι η άλλη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Προς το παρόν εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παροχή καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε ο διευθυντής της Μαρκ Κολέτ.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που λειτουργούν με φυσικό αέριο έχουν βοηθήσει στην ενίσχυση της παροχής ενέργειας, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι εγκαταστάσεις της στην Ταλαουάρα στη Νέα Νότια Ουαλία λειτουργούν κοντά στο 75% των ικανοτήτων τους από τις αρχές Μαΐου σε σύγκριση με τον τυπικό ρυθμό λειτουργίας τους περίπου 20%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή