Ρωσία: Χωρίς δυτικούς ηγέτες αλλά με… Ταλιμπάν το φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης

Ρωσία: Χωρίς δυτικούς ηγέτες αλλά με… Ταλιμπάν το φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης

Το άλλοτε «λαμπρό» Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το επονομαζόμενο και «ρωσικό Νταβός», είναι φέτος πολύ διαφορετικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), το επονομαζόμενο και «ρωσικό Νταβός», πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, πριν από 25 χρόνια.

Μέσα στις τελευταίες δυόμιση δεκαετίες, από το εν λόγω φόρουμ, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αγία Πετρούπολη, έχουν περάσει εκατοντάδες αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από συνολικά δεκάδες χώρες της Δύσης. Μεταξύ αυτών: η Άνγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ρεξ Τίλερσον, ο Λόιντ Μπλάκφαϊν κ.ά.

«Το SPIEFF ήταν μια ευκαιρία για το Κρεμλίνο να παρουσιάσει τη Ρωσία ως κάτι περισσότερο από ένα γιγάντιο βενζινάδικο: ως μια δυναμική, συναρπαστική και καινοτόμο οικονομία», σημειώνει το αμερικανικό Gzero σε ανάλυσή του. 

Όλα αυτά, ωστόσο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία… Διότι πλέον, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής και με δεδομένες πια τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν, «σχεδόν κανείς δεν πρόκειται να δώσει το “παρών” στο φετινό 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης», ενώ και πολλοί από όσους θα μιλήσουν φέτος εκεί θα το κάνουν από απόσταση, μέσω βιντεοκλήσης.  

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης διεξάγεται φέτος το διάστημα μεταξύ 15 και 18 Ιουνίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να μιλήσει στις 17 Ιουνίου.

Ποιοι θα είναι εκεί φέτος; Μεταξύ άλλων, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, οι ηγεσίες χωρών όπως είναι το Καζακστάν και η Αρμενία, ομιλητές από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Τουρκία και την Αίγυπτο αλλά και οι… Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από Gzero, Reuters  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή