Μπουρκίνα Φάσο: Νέα επίθεση τζιχαντιστών με οκτώ νεκρούς

Μπουρκίνα Φάσο: Νέα επίθεση τζιχαντιστών με οκτώ νεκρούς

Η επίθεση εναντίον της βάσης παραστρατιωτικών έγινε την Τετάρτη από πολυάριθμους ενόπλους οι οποίοι κινούνταν με οχήματα που διέθεταν τετρακίνηση και τρίκυκλα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επίθεση τζιχαντιστών στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (16/6). 

Από τα οκτώ άτομα που σκοτώθηκαν, οι ήταν άμαχοι, ενώ οι υπόλοιποι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης. Οι έξι ήταν εθελοντές της οργάνωσης Υπεράσπιση της Πατρίδας (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP), η οποία αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από το κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος της βόρειας επαρχίας Ναμεντενγκά.

Η επίθεση εναντίον της βάσης παραστρατιωτικών έγινε την Τετάρτη από πολυάριθμους ενόπλους οι οποίοι κινούνταν με οχήματα που διέθεταν τετρακίνηση και τρίκυκλα.

Η επίθεση διαπράχθηκε μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη σφαγή δεκάδων αμάχων στην πόλη Σεϊτενγκά. Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, η έφοδος τζιχαντιστών στην πόλη αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 86 άνθρωποι.

Η VDP δημιουργήθηκε επί των ημερών του πρώην προέδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ το 2019, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Ο κ. Καμπορέ ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠE, DPA

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή