Τζούλιαν Ασάνζ: Η μακρά δικαστική διαμάχη του ιδρυτή του WikiLeaks – Οι ημερομηνίες-σταθμοί

Τζούλιαν Ασάνζ: Η μακρά δικαστική διαμάχη του ιδρυτή του WikiLeaks – Οι ημερομηνίες-σταθμοί

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, άναψε «πράσινο φως» στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, άναψε «πράσινο φως» στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, ανάμεσά τους η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Η απόφαση αυτή δεν είναι το τέλος της μακράς δικαστικής μάχης του ιδρυτή του WikiLeaks, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο 50χρονος Αυστραλός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε 14 ημέρες.

Αν και η έφεση απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ακολουθούν ημερομηνίες-σταθμοί στη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ:

  • Ιούλιος 1971 – Γεννήθηκε στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας. Οι γονείς του ασχολούνταν με το θέατρο και ταξίδευαν συχνά. Στην εφηβεία του, άρχισε να γίνεται γνωστός για τις γνώσεις του στον προγραμματισμό υπολογιστών.
  • 1995 – Δήλωσε ένοχος για hacking σε υπολογιστές και του επιβλήθηκε πρόστιμο, ωστόσο απέφυγε τη φυλάκιση υπό τον όρο ότι δεν θα επαναλάβει το αδίκημα.
  • 2006 – Ίδρυσε το WikiLeaks, δημιουργώντας έναν ιστότοπο για όσους διαρρέουν απόρρητες ή ευαίσθητες πληροφορίες.
  • 5 Απριλίου 2010 – Το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο, στο οποίο καταγράφονταν πλάνα από αεροπορική επιδρομή που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων στη Βαγδάτη.
  • 25 Ιουλίου 2010 – Περισσότερα από 91.000 έγγραφα, κυρίως απόρρητες αναφορές του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks, ένα μήνα μετά τη σύλληψη του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για διαρροή τέτοιου υλικού.
  • Οκτώβριος 2010 – Το WikiLeaks δημοσιεύει 400.000 απόρρητα στρατιωτικά αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ. Τον Νοέμβριο, έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, στα οποία περιλαμβάνονταν οι απόψεις ξένων ηγετών. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σε έκταση παραβίαση ασφαλείας αυτού του είδους στις ΗΠΑ. 
  • 18 Νοεμβρίου 2010 – Σουηδικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Ασάνζ για κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες αρνήθηκε, κάνοντας λόγο για συνωμοσία με σκοπό την εξασφάλιση της τελικής μεταφοράς του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνελήφθη στη Βρετανία τον Δεκέμβριο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
  • Φεβρουάριος 2011 – Δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο διέταξε την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάνζ έκανε έφεση.
  • 14 Ιουνίου 2012 – Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελική έφεση του Ασάνζ. Πέντε μέρες αργότερα κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε πολιτικό άσυλο, παραβιάζοντας τους όρους της εγγύησης του. Ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ τον Αύγουστο.
  • 17 Μαρτίου 2017 – Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ επέκτειναν μια μακροχρόνια έρευνα για το WikiLeaks, το οποίο ο διευθυντής της CIA αποκάλεσε «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών».
  • 19 Μαΐου 2017 – Οι Σουηδοί εισαγγελείς διέκοψαν την έρευνά τους, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να προχωρήσουν όσο ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού.
  • 11 Απριλίου 2019 – Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία αφού ο Ισημερινός ανακαλεί το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγήσει.
  • 1 Μαΐου 2019 – Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων από βρετανικό δικαστήριο για παραβίαση των όρων εγγύησης. Εξέτισε την ποινή του τον Σεπτέμβριο, πριν ολοκληρωθεί το διάστημα των 50 εβδομάδων, ωστόσο παρέμεινε στη φυλακή εν αναμονή των ακροάσεων για την έκδοσή του.
  • 2 Μαΐου 2019 – Ο Ασάνζ αρνήθηκε να συμφωνήσει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι είναι δημοσιογράφος και το έργο του έχει προστατεύσει πολλούς ανθρώπους.
  • 13 Μαΐου 2019 – Οι Σουηδοί εισαγγελείς άνοιξαν εκ νέου την έρευνα, δηλώνοντας ότι θα ζητήσουν την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία.
  • 11 Ιουνίου 2019 – Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα από τη Βρετανία να εκδώσει τον Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται μεταξύ άλλων για κατασκοπεία.
  • 19 Νοεμβρίου 2019 – Οι Σουηδοί εισαγγελείς έκλεισαν την έρευνα για βιασμό, λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, εν μέρει λόγω της παρόδου του χρόνου.
  • 4 Ιανουαρίου 2021 – Βρετανός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε αυτοκτονία.
  • 10 Δεκεμβρίου 2021 – Οι αρχές των ΗΠΑ κέρδισαν την έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της απόφασης του δικαστή, παρέχοντας διαβεβαιώσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ εφόσον καταδικαστεί.
  • 14 Μαρτίου 2022 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στον Ασάνζ, προκειμένου εκείνος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
  • 23 Μαρτίου 2022 – Ο Ασάνζ παντρεύτηκε σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας την επί πολλά χρόνια σύντροφό του Στέλλα Μόρις, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά ενώ βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού.
  • 20 Απριλίου 2022 – Η υπόθεση έκδοσής εστάλη στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ για τελική έγκριση.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή