Ζελένσκι: Το καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία

Ζελένσκι: Το καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία θα βοηθήσει το Κίεβο να νικήσει τη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι το πρώτο βήμα στην πορεία ένταξης στην ΕΕ που σίγουρα θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά. Ευχαριστώ τον @vonderleyen και κάθε μέλος της ΕΕ για μια ιστορική απόφαση», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ να εγκρίνουν την πρόταση την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ντυμένη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα στήριξης: «Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την Ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε να ζήσουν μαζί μας το Ευρωπαϊκό όνειρο».

Να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει νωρίτερα η Κομισιόν, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Βέβαια, όπως είπε, για να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις. «Η Ουκρανία έχει δείξει τη φιλοδοξία της και την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα», είπε.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι το θέμα «απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας», ειδικά υπό το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ε.Ε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή