SpaceX: Απέλυσε εργαζομένους λόγω επιστολής που επέκρινε τον Μασκ

SpaceX: Απέλυσε εργαζομένους λόγω επιστολής που επέκρινε τον Μασκ

H επιστολή χαρακτήριζε «ντροπιαστικές και αποπροσανατολιστικές» τις δημόσιες δηλώσεις του Μασκ αλλά και τη συμπεριφορά του

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η SpaceX απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους της, οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιστολή που επέκρινε τον επικεφαλής της εταιρείας, Έλον Μασκ, και τον τρόπο που εφαρμόζει τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας της, σύμφωνα με email από την πρόεδρο της SpaceX προς το προσωπικό καθώς και με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Γκουάιν Σότγουελ, πρόεδρος της SpaceX, δήλωσε ότι η εταιρεία διεξήγαγε μια έρευνα και αποφάσισε να απολύσει έναν αριθμό εργαζομένων που σχετίζονταν με την επιστολή, σύμφωνα με το email, αντίγραφο του οποίου είδε η Wall Street Journal. Το email της δεν ανέφερε πόσους ακριβώς εργαζομένους απέλυσε η εταιρεία και ο αριθμός αυτός δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα.

«Χάσμα» μεταξύ αξιών και λειτουργίας της SpaceX

Κάποιοι εργαζόμενοι της εταιρείας έγραψαν πρόσφατα μια επιστολή που αποκαλούσε «ντροπιαστικές και αποπροσανατολιστικές» τις δημόσιες δηλώσεις του Έλον Μασκ αλλά και τη συμπεριφορά του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των περασμένων εβδομάδων.

H επιστολή χαρακτήριζε «ντροπιαστικές και αποπροσανατολιστικές» τις δημόσιες δηλώσεις του Μασκ αλλά και τη συμπεριφορά του

Η επιστολή ζητούσε από τη διοίκηση της Spacex να διαχωρίσει δημόσια τη θέση της εταιρείας από το προσωπικό «brand» του Μασκ καθώς και να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτού που χαρακτήριζε ως «χάσμα» μεταξύ των δηλωμένων αξιών της εταιρείας και της κουλτούρας της αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα.

Η κ. Σότγουελ δήλωσε ότι η παραπάνω προσπάθεια αποσπούσε την προσοχή από το έργο της SpaceX, όπως οι επικείμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων και η αναμενόμενη πρώτη προσπάθεια να θέσει το τεράστιο πυραυλικό σύστημα Starship σε τροχιά.

Η επιστολή αναστάτωσε πολλούς εργαζομένους, δήλωσε η Σότγουελ, προσθέτοντας ότι αισθάνθηκαν πίεση για «να υπογράψουν κάτι που δεν αντανακλούσε τις απόψεις τους».

«Ακτιβισμός που υπερβαίνει τα όρια»

«Έχουμε πολλά και άκρως σημαντικά έργα που πρέπει να ολοκληρώσουμε και δεν χρειαζόμαστε αυτού του είδους τον ακτιβισμό που υπερβαίνει τα όρια», ανέφερε σε email.

Η Space Exploration Technologies Corp., το προηγούμενο όνομα της SpaceX, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Νωρίτερα, οι New York Times μετέδωσαν τα όσα ανέφερε η Σότγουελ στο email της.

Δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί ο αριθμός των εργαζομένων που υπέγραψαν την επιστολή που επέκρινε τον Μασκ. Μόνο η SpaceX απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους, δήλωσε πρόσφατα ο Μασκ.

Στο email της, η Σότγουελ δήλωσε ότι η σημερινή ηγεσία της SpaceX είναι αφοσιωμένη στο να διασφαλίσει ότι η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον. Η ίδια επέκρινε μάλιστα το γεγονός ότι όσοι συμμετείχαν στην επιστολή, είχαν χρησιμοποιήσει πόρους της εταιρείας.

«Το να ενοχλούν χιλιάδες άτομα σε όλη την εταιρεία με επαναλαμβανόμενα ανεπιθύμητα email και να τους ζητούν να υπογράφουν επιστολές και να συμπληρώνουν έρευνες χωρίς χορηγία κατά τη διάρκεια εργάσιμης ημέρας, δεν είναι αποδεκτό», είπε.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι υπάλληλοι της SpaceX έχουν εκφράσει ανησυχίες και απογοήτευση για τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μασκ.

Πηγή: Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή