Μπόρις Τζόνσον: Δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο

Μπόρις Τζόνσον: Δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετέβη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε την τελευταία στιγμή από μια μεγάλη σύνοδο στο Ντόνκαστερ.

Σηματοδοτεί τη δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Το προγραμματισμένο ταξίδι του δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για «λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με το SkyNews.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη επισκέφθηκαν την ουκρανική πρωτεύουσα ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ιταλός πρόεδρος Ντράγκι. Την ίδια ημέρα βρέθηκε στο Κίεβο και ο Ρουμάνος πρόεδρος Γιοχάνις.


Πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών στρατιωτών 

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων – με δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 στρατιωτών κάθε 120 ημέρες – κατά τη συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο, όπως ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι σκοπός της σημερινής επίσκεψης είναι να στείλει «ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο πλευρό σας και θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την τελική σας επικράτηση».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό από την ουκρανική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντας «σπουδαίο φίλο» τον Μπόρις Τζόνσον. «Πολλές ημέρες αυτού του πολέμου έδειξαν ότι η υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και αποφασιστική. Χαίρομαι που βλέπω τον σπουδαίο φίλο της χώρας μας, Μπόρις Τζόνσον, ξανά στο Κίεβο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Μπόρις Τζόνσον: Δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο-1

Και επίσημα υποψήφιες για ένταξη Ουκρανία και Μολδαβία

Να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Βέβαια, όπως είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ουκρανία έχει δείξει τη φιλοδοξία της και την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν ντυμένη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή