Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η πιο δύσκολη ημέρα στη ζωή του Μάικ Πενς – Στα 12 μέτρα από τον όχλο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η πιο δύσκολη ημέρα στη ζωή του Μάικ Πενς – Στα 12 μέτρα από τον όχλο

Σε απόσταση δώδεκα μέτρων από τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς βρέθηκαν οι εισβολείς της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, φωνάζοντας ότι ψάχνουν τον Πενς για να τον κρεμάσουν.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση δώδεκα μέτρων από τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς βρέθηκαν οι εισβολείς της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, φωνάζοντας ότι ψάχνουν τον Πενς για να τον κρεμάσουν.

Ο αντιπρόεδρος, που φυγαδεύθηκε από τη μυστική υπηρεσία, κατέφυγε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, όπου περίμενε για πέντε ώρες να αποκατασταθεί η τάξη.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ αποκαλούσε δημόσια τον Πενς αδύναμο και τον εξύβριζε σε συζητήσεις με βοηθούς του, εκτιμώντας ότι ο αντιπρόεδρος όφειλε να μην επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της Δικαιοσύνης, μέλος της φιλικής προς τον Τραμπ οργάνωσης Proud Boys παραδέχθηκε ότι η ομάδα θα είχε δολοφονήσει τον Πενς –και την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι– εφόσον είχε την ευκαιρία.

Η κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια ήρθε στο φως την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας καταθέσεων στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η πιο δύσκολη ημέρα στη ζωή του Μάικ Πενς – Στα 12 μέτρα από τον όχλο-1
Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή που ερευνά τα γεγονότα της εισβολής οπαδών του Τραμπ, την 6η Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο. [Tom Brenner / Pool via REUTERS]

Επίθεση από Τραμπ

«Θυμάμαι να ακούω τον Τραμπ να φωνάζει: “Κότα!”» είπε ο Νικ Λούνα, πρώην σύμβουλος του Τραμπ. Η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, που υπήρξε σύμβουλος του πατέρα της κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέφερε στην κατάθεσή της ότι ο πατέρας της υιοθέτησε εκείνη την ώρα επιθετικό τόνο, «όπως δεν τον είχα ποτέ ακούσει».

Μιλώντας στους οπαδούς του λίγη ώρα αργότερα, ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση ευθέως προς τον Πενς, ζητώντας του να μην επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν. «Ελπίζω ότι ο Μάικ θα κάνει το σωστό. Γιατί αν το κάνει, νικήσαμε!» είπε ο Τραμπ.

Από το κρησφύγετό του στα υπόγεια του Καπιτωλίου, ο Πενς επικοινώνησε με την ηγεσία του Κογκρέσου και διέταξε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς. Παρά τις εκκλήσεις της φρουράς του να εγκαταλείψει τον χώρο, ο Πενς αποφάσισε να παραμείνει στο κτίριο καθώς δεν ήθελε ο κόσμος να δει τον αντιπρόεδρο να διαφεύγει από την έξοδο κινδύνου.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο Πενς μίλησε με τον Τραμπ, ο οποίος δεν επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρό του για να ρωτήσει εάν ήταν καλά. Στις τέσσερις τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την επίθεση, η νίκη του Μπάιντεν εξασφάλιζε την έγκριση της νομοθετικής εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή