Γέφυρες μεταξύ Αγκυρας και Ριάντ

Γέφυρες μεταξύ Αγκυρας και Ριάντ

Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα φιλοξενήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας – διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Την είδηση που κυκλοφορούσε από χθες το πρωί στα διεθνή πρακτορεία επιβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης. «Θεού θέλοντος, θα έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε σε ποιο, πολύ ανώτερο, επίπεδο μπορούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιουνίου. Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες διμερούς συνεργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου του βασιλείου στην Τουρκία ύστερα από τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018. Το συμβάν οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων Σ. Αραβίας – Τουρκίας, όπως και με άλλες χώρες της Δύσης, με την Αγκυρα να υποστηρίζει ότι Σαουδάραβες πράκτορες δολοφόνησαν, διαμέλισαν και εξαφάνισαν το πτώμα του Κασόγκι με άνωθεν εντολές. Εδώ και μήνες άρχισε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών. Τον Απρίλιο η Τουρκία σταμάτησε τη δικαστική δίωξη Σαουδαράβων υπόπτων για τη δολοφονία και μετέφερε την εκδίκαση της υπόθεσης στο Ριάντ, σε μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον επόμενο μήνα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν και τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στη Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η διακυβερνητική επιτροπή Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας θα συνέλθει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμαχίας OPEC+ ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση στην αγορά πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή