Ασάντζ: Πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ασάντζ: Πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

«Μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου», σχολιάζουν τα WikiLeaks

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας WikiLeaks, ύστερα από την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάντζ στις ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός ακτιβιστής και ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες των αμερικανικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, καθώς ο ιστότοπος που δημιούργησε έφερε στο φως της δημοσιότητας περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά ή απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η δίωξή του είναι καθαρά πολιτική και εκδικητική, καθώς το αμερικανικό κατεστημένο δεν του συγχωρεί ότι έβγαλε στη φόρα πολλά άπλυτα της υπερδύναμης, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Εάν επιτραπεί η έκδοση του Ασάντζ στις ΗΠΑ, η ζωή του θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο, ενώ θα σταλεί ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο», εκτίμησε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ. Θεωρητικά, οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ασάντζ θα μπορούσαν να του επιφέρουν κάθειρξη μέχρι και 175 χρόνων, αν και Αμερικανοί νομικοί θεωρούν πιθανότερο η ποινή που θα του επιβληθεί να κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι χρόνων.

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη νομική μάχη, παρά την απόφαση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η σύζυγος του Ασάντζ, Στέλα.

Νομική οδύσσεια

Η νομική οδύσσεια του Ασάντζ ξεκίνησε το 2010, όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του από τη Βρετανία για κατηγορίες περί σεξουαλικών αδικημάτων. Για να αποφύγει την έκδοση, ο Ασάντζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, απ’ όπου εκδιώχθηκε τον Απρίλιο του 2019, οπότε και συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές. Οταν υποβλήθηκε το αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, Βρετανός δικαστής απέρριψε την έκδοση, θεωρώντας ότι η ψυχική του κατάσταση μπορεί να τον οδηγούσε στην αυτοκτονία. Η απόφαση αυτή ανετράπη από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αφού οι Αμερικανοί έδωσαν εγγυήσεις ότι θα μπορούσε να εκτίσει την ποινή του στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

Η χθεσινή απόφαση της Πρίτι Πατέλ δεν καθορίζει τελεσίδικα την τύχη του Ασάντζ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση αρχικά στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Η σύζυγός του, Στέλα, δήλωσε ότι «σήμερα δεν είναι το τέλος του αγώνα μας, αλλά μόνο η αρχή μιας νέας δικαστικής μάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή