ΗΠΑ: Ρεβάνς το 2024 ονειρεύεται ο Τραμπ

ΗΠΑ: Ρεβάνς το 2024 ονειρεύεται ο Τραμπ

Μετά τις επιτυχίες εκλεκτών του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, που διεξάγονται σε αρκετές πολιτείες

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις ημέρες, οι Αμερικανοί τηλεθεατές βιώνουν και πάλι τη φρίκη της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν θερμοκέφαλοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, σε μια ύστατη προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος. Στις ανοικτές ακροάσεις της εξεταστικής επιτροπής που συγκρότησε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πρωτοφανή έκτροπα, ακόμη και άνθρωποι που χρημάτισαν στενοί συνεργάτες του Τραμπ, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, του καταλογίζουν ευθύνες για υποκίνηση της ανταρσίας και τον παρουσιάζουν ως έναν πρόεδρο που «ήταν πλήρως αποσπασμένος από την πραγματικότητα».

Είναι αλήθεια ότι η επιτροπή της Βουλής δεν έχει αρμοδιότητα να δικάσει και να καταδικάσει τον τέως πρόεδρο για τα βαρύτατα αδικήματα που του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά ακόμη και προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως η βουλευτής Λις Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ωστόσο, το αποδεικτικό υλικό που ξετυλίγεται στις ακροάσεις της θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την άσκηση δίωξης εναντίον του Τραμπ από τις εισαγγελικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, οι Δημοκρατικοί είχαν βάσιμους λόγους να προσδοκούν ότι η επανατοποθέτηση των ακραία διχαστικών και αντισυνταγματικών ενεργειών του στο κέντρο της δημοσιότητας θα οδηγούσε στην πολιτική απαξίωση του Τραμπ μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δικαιώνουν αυτές τις προσδοκίες.

Πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew έδειξε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι ο Τραμπ φέρει προσωπική ευθύνη για την ανταρσία της 6ης Ιανουαρίου είναι αισθητά μικρότερο από το αντίστοιχο την επαύριον των εκτρόπων. Εξι στους δέκα Ρεπουμπλικανούς πιστεύουν ότι ο τέως πρόεδρος δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, ενώ δύο στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος υιοθετούν τη θεωρία συνωμοσίας κατά την οποία το στρατόπεδο Μπάιντεν «έκλεψε» τη νίκη. Τούτων δοθέντων, η απειλή παραμένει υπαρκτή: Ανατριχιάζει κανείς και μόνο στη σκέψη της ακραίας πόλωσης στην οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ ο Τραμπ αν αποφάσιζε να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό χρίσμα, στα 78 του χρόνια, στις εκλογές του 2024.

Ο ορός της αλήθειας για τις πολιτικές φιλοδοξίες του Τραμπ θα είναι οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, όπου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν το σύνολο των βουλευτών και το ένα τρίτο των γερουσιαστών. Οι «ενδιάμεσες» (μεταξύ δύο προεδρικών εκλογών) εκλογές για το Κογκρέσο συνήθως ευνοούν το κόμμα που αντιπολιτεύεται τον εκάστοτε πρόεδρο και η φετινή συγκυρία δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι θετικές γνώμες για τον Τζο Μπάιντεν έχουν περιοριστεί στο 39%.

Η έρευνα της επιτροπής της Βουλής για τα έκτροπα στο Καπιτώλιο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη δικαστική δίωξή του.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως δε και στη Γερουσία. Εάν επαληθευθούν αυτές οι τάσεις, ο Μπάιντεν θα έχει δεμένα τα χέρια του όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων του μέσω της νομοθετικής οδού. Αλλά για τον Τραμπ, το βασικό μέλημα είναι η προώθηση πιστών οπαδών του στις κοινοβουλευτικές ομάδες των Ρεπουμπλικανών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, που διεξάγονται σε αρκετές πολιτείες αυτή την περίοδο, αποκτούν χαρακτηριστικά πολιτικού βαρόμετρου για την επιρροή του άτυπου «κόμματος Τραμπ».

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι αντιφατικά. Στις προκριματικές εκλογές της 7ης περιφέρειας της Νότιας Καρολίνας, την περασμένη Τρίτη, ο επί πέντε συναπτές θητείες βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Τομ Ράις, ένας από τους δέκα βουλευτές του κόμματος που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής και καθαίρεσης του Τραμπ, ηττήθηκε κατά κράτος από τον Ράσελ Φράι, ένθερμο οπαδό του τέως προέδρου. Ωστόσο, στην 1η περιφέρεια της ίδιας πολιτείας μια άλλη βουλευτής που είχε προκαλέσει την οργή του Τραμπ, η Νάνσι Μέις, υπερίσχυσε της τραμπικής Κάτι Αρινγκτον.

Ενας άλλος υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ, ο Ανταμ Λαξάλτ, κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την έδρα της Γερουσίας στη Νεβάδα, μια πολιτεία που μπορεί να ανατρέψει τον συσχετισμό στο σώμα εις βάρος των Δημοκρατικών στις προσεχείς εκλογές.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή