Φυσικό αέριο: Σφίγγει ο κλοιός για την Ευρώπη – «Παγώνουν» προσωρινά οι ροές και από τον αγωγό Turkstream

Φυσικό αέριο: Σφίγγει ο κλοιός για την Ευρώπη – «Παγώνουν» προσωρινά οι ροές και από τον αγωγό Turkstream

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπρόσθετο αντίκτυπο στις, ήδη μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επιφέρει το «πάγωμα» για διάστημα μιας εβδομάδας των μεταφορών μέσω του αγωγού Turkstream, το οποίο ανακοίνωσε η Gazprom

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, η προσωρινή αναστολή οφείλεται σε εργασίες συντήρησης οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 21-28 Ιουνίου και είχαν συμφωνηθεί, όπως τονίζεται, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ακόμη έναν παράγοντα μείωσης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με την πίεση προς τα ευρωπαϊκά κράτη να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η Γερμανία 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της, μεταξύ των οποίων θα είναι κυρίως η στροφή προς στον άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030. «Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια ανακοίνωση.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.

Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται τώρα στο 56%. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη», όμως «η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Χάμπεκ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε προχθές ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε και η Σλοβακία, ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Και η Γαλλία, επίσης, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι και ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης. 

Τι σχεδιάζει η Ιταλία

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιριών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου και το σχετικό δίκτυο, με στόχο μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης.Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, υψηλότερου επιπέδου, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και οι επικεφαλής των συγκεκριμένων εταιρειών.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Corriere επιβεβαιώνει ότι κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης στην φάση αυτή είναι να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ρυθμό αποθήκευσης αερίου ενόψει του χειμώνα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο το 80% του ορίου αποθήκευσης. «Προς το παρόν, το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, σε εκδήλωση της εφημερίδας La Repubblica.

Ο Ντε Σκάλτσι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές φυσικού αερίου από νέους προμηθευτές (προγραμματίζεται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Αλγερία), αλλά δεν απέκλεισε ότι τον χειμώνα στην Ιταλία μπορεί να πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρο για μερικό περιορισμό στην παροχή αερίου. Λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και της σχετικής λειψυδρίας, τέλος, τις ημέρες αυτές διακόπηκε αναγκαστικά στην χώρα η λειτουργία δυο μονάδων που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο NordStream και ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης 

Η ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας BDEW δήλωσε πως έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις μειωμένες ροές ρωσικού αερίου με εισαγωγές από Νορβηγία και Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, όμως, η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποιήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνεται η χειμερινή ζήτηση. 

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που επισημαίνει πως αν κλείσει εντελώς ο αγωγός Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. 

Σύμφωνα δε με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, τον αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie και υπεύθυνο για θέματα ερευνών στον τομέα του φυσικού αερίου, την 1η Νοεμβρίου, όταν η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80%, με αυτά τα δεδομένα δεν θα υπερβαίνει το 59%. 

Ο ίδιος υπογραμμίζει, έτσι, ότι «ακόμη κι αν ληφθούν αντίμετρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη διανομή αερίου με κάποιου είδους δελτίο». Τονίζει, πάντως, πως αν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρες έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου ακόμη και αν παραταθεί η αναστολή στη λειτουργία του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια, η Gazprom ισχυρίζεται πως αιτία της μείωσης των ροών προς τη Γερμανία είναι ορισμένα προβλήματα στη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens Energy. Το Βερολίνο επιμένει ότι η μείωση υποκινείται από πολιτικά κίνητρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατηγόρησε τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου ότι ψεύδεται. Σημειωτέον ότι η Ιταλία, της οποίας οι εισαγωγές αερίου προήλθαν πέρυσι κατά 40% από τη Ρωσία, ευελπιστεί να επιτύχει πληρότητα 90% στους ταμιευτήρες αερίου, που αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν πληρότητα παρά μόνον 54%. Σύμφωνα με την ING Research, τα επίπεδα πληρότητας στους ταμιευτήρες της Ευρώπης βρίσκονται περίπου στο 52%, που είναι ελαφρώς πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αλλά πάνω από το 43% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή