Ε.Ε.: Η Βουλγαρία δεν αίρει το βέτο κατά της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας

Ε.Ε.: Η Βουλγαρία δεν αίρει το βέτο κατά της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας

Δεν προβλέπεται πρόοδος στο θέμα κατά το προσεχές διάστημα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλγαρία δεν θα προλάβει να εκδώσει απόφαση για να άρει το βέτο της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανακοίνωσε την Κυριακή το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις γαλλικές προτάσεις για επίλυση της διαφοράς μεταξύ των χωρών.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει πλέον αντικειμενική ευκαιρία για την εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων κριτηρίων που ορίζονται στη θέση [κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων] μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι πιθανό πριν τελειώσει, να υπάρξει σαφήνεια για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις σε σχέση με τα βουλγαρικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των Βουλγάρων στο γειτονικό κράτος», αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργείου.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε απόφαση της κυβέρνησης της χώρας ούτε απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για το επίμαχο θέμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι δεσμευτικό. «Σε αυτό το στάδιο, η όλη διαδικασία εξαρτάται από την επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της Λαϊκής Συνέλευσης, η οποία δεν έχει ακόμη προγραμματίσει συνεδρίαση για αυτό το θέμα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία διεξάγουν εντατικό διάλογο με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών για μια σειρά επίμαχων ζητημάτων σχετικά με τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές των διμερών σχέσεων. Τα Σκόπια αναμένουν ότι αυτό θα επιτρέψει τελικά στη Βουλγαρία να άρει το βέτο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, παρά τις προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, είναι απίθανο να επιτευχθεί συναίνεση στο εγγύς μέλλον.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας, προβάλλοντας μια σειρά από αιτήματα σε αυτή τη χώρα. Έχοντας υποστηρίξει δημόσια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, η Βουλγαρία αναμένει ότι τα ανοιχτά προβλήματα των διμερών σχέσεων θα επιλυθούν πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. 

Η Σόφια αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, την οποία θεωρεί μια από τις διαλέκτους της βουλγαρικής, απαιτεί συνταγματικές εγγυήσεις για τη βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 άτομα, τονίζει την ανάγκη για αντικειμενική ερμηνεία στα γεγονότα της κοινής ιστορίας τους, και προβάλλει και κάποια άλλα αιτήματα.

Πηγή: Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT