Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της χώρας

Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της χώρας

Πλήρης επικράτηση πλέον της αριστεράς στην ισπανόφωνη Νότια Αμερική

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, ο υποψήφιος της αριστεράς για την προεδρία της Κολομβίας, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο κ. Πέτρο, 62 ετών, έλαβε 50,45% των ψήφων, έναντι 47,30% του αντιπάλου του, του εκκεντρικού εκατομμυριούχου Ροδόλφο Ερνάντες, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας, με το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Με 11,2 εκατ. ψήφους, ο γερουσιαστής κέρδισε με διαφορά περίπου 700.000 ψήφων τον επιχειρηματία των ακινήτων (10,5 εκατ.), ο οποίος πιστώθηκε την έκπληξη του πρώτου γύρου, όταν έβγαλε εκτός μάχης τον υποψήφιο της δεξιάς.

Η συμμετοχή στη διαδικασία (58%) ήταν η υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον κ. Πέτρο, που έχει δεσμευτεί να φέρει βαθιά κοινωνική και οικονομική αλλαγή, για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στην Κολομβία.

«Αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόεδροι της αριστεράς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής χαιρέτισαν μέσω Twitter την εκλογική νίκη του κ. Πέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή