Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

«Πραγματικό έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πραγματικό έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή τους για τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η Ε.Ε. καλεί τη Ρωσία να ξεμπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια.

«Είναι αδιανόητο, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ουκρανία ενώ στον υπόλοιπο κόσμο οι άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα», είπε.

«Είναι ένα πραγματικό έγκλημα πολέμου, επομένως δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο» συνέχισε.

Ε.Ε.: Στο «μικροσκόπιο» των ΥΠΕΞ το θέμα των ουκρανικών σιτηρών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο συμβούλιό τους στο Λουξεμβούργο τρόπους για να μπορέσουν να απεμπλακούν και να διατεθούν στις παγκόσμιες αγορές εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια, εξαιτίας του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας, αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια της. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή