Το Ισραήλ ξανά στις κάλπες: «Ευκαιρία» για τον Νετανιάχου να επιστρέψει

Το Ισραήλ ξανά στις κάλπες: «Ευκαιρία» για τον Νετανιάχου να επιστρέψει

Οι Ισραηλινοί επιστρέφουν στις κάλπες το φθινόπωρο, με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι η κατά σειρά πέμπτη που πραγματοποιείται στη χώρα τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Το Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινοί επιστρέφουν στις κάλπες το φθινόπωρο, με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι η κατά σειρά πέμπτη που πραγματοποιείται στη χώρα τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Το δύσκολο στοίχημα της οκτακομματικής συγκυβέρνησης υπό τους κ.κ. Μπένετ και Λαπίντ δεν επρόκειτο τελικώς να μακροημερεύσει.

Με το που συμπλήρωσαν 12 μήνες στην εξουσία, οι κ.κ. Μπένετ και Λαπίντ ανακοίνωσαν πως ανοίγουν τον δρόμο για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την πτώση της κυβέρνησης, με το Ισραήλ έτσι να επιστρέφει σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

Οι επόμενες εκλογές το πιο πιθανό είναι πως θα λάβουν χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο (δημοσιεύματα αναφέρουν ως πιθανό μήνα εκλογών τον Οκτώβριο).

Η επερχόμενη θα είναι, μάλιστα, η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιείται στο Ισραήλ από τον Απρίλιο του 2019 και έπειτα.

«Οι νέες εκλογές δίνουν άλλη μια ευκαιρία στον κ. Νετανιάχου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει τον δικό του πλειοψηφικό συνασπισμό», γράφει ο Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επικεφαλής του γραφείου των New York Times στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις, το Λικούντ (Likud), το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «θα είναι εύκολα πρώτη δύναμη στο επόμενο ισραηλινό κοινοβούλιο, αλλά οι σύμμαχοί του μπορεί να μην έχουν τις έδρες που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει ο Νετανιάχου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία» στην Κσενέτ.

Παράλληλα, δε, υπάρχει και το ενδεχόμενο ορισμένα κόμματα, σύμφωνα με τους New York Times, να δηλώσουν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το Λικούντ θέτοντας όμως ως όρο την προηγούμενη παραίτηση του κ. Νετανιάχου από την ηγεσία του κόμματος. Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα πολύμηνη περίοδο διαπραγματεύσεων, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή