Ουκρανία: Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα των κατοχικών δυνάμεων στη Χερσώνα για ένταξη στη Ρωσία

Ουκρανία: Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα των κατοχικών δυνάμεων στη Χερσώνα για ένταξη στη Ρωσία

Στόχος της Μόσχας η ένωση της ουκρανικής αυτής περιφέρειας με την κατεχόμενη Κριμαία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο θα είναι εφικτό να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιοχής της Χερσώνας, ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της περιοχής στη νότια Ουκρανία, Κίριλ Στρεμούσοφ.

«Πράγματι, κάπου το φθινόπωρο σχεδιάζουμε ένα δημοψήφισμα ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν μια για πάντα πού θα ανήκουν», είπε ο κ. Στρεμούσοφ, δύο εβδομάδες ύστερα από δηλώσεις περί διοργάνωσης δημοψηφίσματος για προσάρτησης της περιοχής από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρωταρχικό καθήκον των αρχών είναι η κοινωνική βοήθεια προς τους κατοίκους, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η έκδοση ρωσικών διαβατηρίων.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της Χερσώνας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Την 1η Ιουνίου, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι αποφάσεις που σχετίζονται με το μέλλον του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, καθώς και των περιοχών της Χερσώνα και της ημικατεχόμενης Ζαπορίζια της Ουκρανίας, θα ληφθούν από τους κατοίκους αυτών των περιφερειών.

Αργότερα, ο κ. Πεσκόφ εξήγησε ότι η απόφαση για τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να ληφθεί στο Κρεμλίνο και για αυτό «είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες». Πρώτα από όλα είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων, τόνισε, εννοώντας ότι ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι οι Ουκρανοί δεν θα ανακαταλάβουν μέρος των περιοχών αυτών…

Πηγή: Interfax

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή