ΗΠΑ: Βαρύς φόρος αίματος από τις «χαμηλού προφίλ» ένοπλες επιθέσεις

ΗΠΑ: Βαρύς φόρος αίματος από τις «χαμηλού προφίλ» ένοπλες επιθέσεις

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν άλλο ένα «Σαββατοκύριακο βίας» στις ΗΠΑ, με τα περιστατικά πυροβολισμών να ανέρχονται σε δεκάδες. «Αν κοιτάζουμε μόνο κάθε φορά που σκοτώνονται πολλά άτομα, τότε χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ρον Άβι Άστορ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (18 – 19 Ιουνίου), στις ΗΠΑ έγιναν πολλά και επεισοδιακά:

Ένοπλος άνοιξε πυρ στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, τραυματίζοντας τρία άτομα και σκοτώνοντας ένα.

Στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, ένας 21χρονος έχασε τη ζωή του και άλλοι οχτώ τραυματίστηκαν.

Στην Ουάσιγκτον, ένας 15χρονος έπεσε νεκρός από πυρά και άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ.

Στο Σικάγο, 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά, μεταξύ αυτών μια 11χρονη και ένας 16χρονος.

Ενώ στη Φιλαδέλφεια, πυροβολισμοί άφησαν πίσω τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες.

Στο Λος Άντζελες από την άλλη, ένα 17χρονο αγόρι και ένας 23χρονος τραυματίστηκαν το Σάββατο.

Και στο Λας Βέγκας, ένας άνδρας έπεσε νεκρός και ένας περαστικός τραυματίστηκε από πυρά την Κυριακή, έπειτα από καυγά σε καζίνο.

Αλλά και στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, την περασμένη Πέμπτη, ένας 70χρονος είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τρία άτομα σε εκκλησία.

Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να περιστρέφονται γύρω από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις, ωστόσο το φαινόμενο της ένοπλης βίας είναι πια διαρκές στις ΗΠΑ, και φαίνεται σαν να φαίνεται να κλιμακώνεται τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια εορτών και αργιών.  

«Σφαγές όπως εκείνες του Μπάφαλο και του Ουβάλντε μπορεί να προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο ο απολογισμός των πιο χαμηλού προφίλ επιθέσεων (lower-profile attacks) είναι τρομακτικός», σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times, με φόντο άλλο ένα «βίαιο Σαββατοκύριακο».

«Αν κοιτάζουμε μόνο κάθε φορά που σκοτώνονται πολλά άτομα, τότε χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», σχολιάζει ο καθηγητής κοινωνικής πρόνοιας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ρον Άβι Άστορ, αναφερόμενος σε ένα πρόβλημα τα οποίο όμως έχει να κάνει και με τον ίδιο τον ορισμό του mass shooting.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μαζικοί θεωρούνται οι πυροβολισμοί στο πλαίσιο των οποίων σκοτώνονται τέσσερα ή παραπάνω άτομα. Σύμφωνα με άλλους φορείς ωστόσο, μαζικά είναι τα περιστατικά πυροβολισμών κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίζονται τουλάχιστον τέσσερα άτομα.  

Με πληροφορίες από New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή