Βρετανία: Καυτό καλοκαίρι απεργιών

Βρετανία: Καυτό καλοκαίρι απεργιών

Η κινητοποίηση των σιδηροδρομικών εγκαινιάζει μια θερινή περίοδο έκφρασης δυσαρέσκειας στη Βρετανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα ταλαιπωρίας στις σιδηροδρομικές μεταφορές ξεκίνησε χθες στη Βρετανία με την έναρξη της μεγαλύτερης απεργίας σιδηροδρομικών υπαλλήλων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Περισσότεροι από 40.000 σιδηροδρομικοί εγκατέλειψαν την εργασία τους χθες το πρωί, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μόλις τα 4.500 από τα 20.000 προγραμματισμένα δρομολόγια, ενώ κλειστός, λόγω απεργίας, παρέμεινε και ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου.

Πρακτικά, στη Βρετανία δεν κινήθηκαν καθόλου επιβατικοί συρμοί –όπως συνέβη και στο μεγαλύτερο τμήμα Ουαλλίας και Σκωτίας– ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Πέμπτη και το Σάββατο.

Bασικό αίτημα των απεργών είναι η ανάγκη μισθολογικής προσαρμογής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους διαβίωσης, τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει περικοπές. Τα συνδικάτα, μάλιστα, προειδοποίησαν ότι η χθεσινή μεγάλη απεργία ενδέχεται να εισάγει ένα καυτό καλοκαίρι απεργιακών κινητοποιήσεων, το «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας», με την απεργιακή σκυτάλη να λαμβάνουν δάσκαλοι, ταχυδρομικοί, ιατροί, ακόμα και δικηγόροι.

Ακαρπες διαπραγματεύσεις

Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις των σιδηροδρομικών με κυβερνητικούς φορείς δεν απέδωσαν. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μάλιστα, χαρακτήρισε «ανέφικτα» τα αιτήματα των συνδικάτων και δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η απεργία ήταν «περιττή και λανθασμένη».

Παρόμοια θέση τήρησε και ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, επισημαίνοντας ότι οι απεργίες είναι υποκινούμενες από «τους βαρώνους των συνδικάτων, που αμείβονται περισσότερο από τους πιο πολλούς στη χώρα και οι οποίοι δεν διστάζουν να ταλαιπωρήσουν εκατομμύρια Βρετανούς που χρησιμοποιούν τα τρένα για να προσέρχονται στην εργασία τους».

Κυκλοφοριακή συμφόρηση

Oπως ήταν αναμενόμενο, στα περισσότερα αστικά κέντρα παρατηρήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Μακρές ουρές σχηματίστηκαν και στις στάσεις των λεωφορείων, ενώ υπήρξαν αναρίθμητες καταγγελίες για «εκβιαστικές αυξήσεις» στα κόμιστρα των ταξί.

Aναλυτές στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, πάντως, ανέφεραν ότι ενώ αναμενόταν η απεργία να μεταβάλει σε κόλαση το οδικό δίκτυο, πολλοί εργαζόμενοι, έχοντας ήδη την εμπειρία και την υποδομή από την περίοδο της πανδημίας, επέλεξαν να εργαστούν από το σπίτι, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται αυτή η νέα συνθήκη να επηρεάσει το μέλλον των απεργιών.

Δημοσκόπηση της YouGov, επίσης, διαπιστώνει ότι μόνον ο ένας στους τέσσερις κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζει τη μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών.

Οι απεργίες των σιδηροδρομικών έρχονται σε μια στιγμή που στα βρετανικά αεροδρόμια επικρατεί χάος λόγω έλλειψης προσωπικού και ενώ οι υγειονομικοί καταβάλλουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις μακρές λίστες αναμονής που κληροδότησε το «πάγωμα» όλων των προγραμματισμένων υπηρεσιών λόγω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή