Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινδυνεύουν με θανατική ποινή δύο Αμερικανοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινδυνεύουν με θανατική ποινή δύο Αμερικανοί

Η θανατική ποινή επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των δύο Αμερικανών από την Αλαμπάμα που αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θανατική ποινή επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των δύο Αμερικανών από την Αλαμπάμα που αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, κατά τη χθεσινή, τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Μιλάμε για μισθοφόρους που απείλησαν τις ζωές του στρατιωτικού μας προσωπικού. Και όχι μόνο του δικού μας, αλλά και του στρατιωτικού προσωπικού των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», υποστήριξε ο Πεσκόφ, δηλώνοντας άγνοια για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δύο Αμερικανοί αιχμάλωτοι. Ερωτηθείς εάν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, απάντησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, διότι αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τα δικαστήρια».

Στη Ρωσία δεν υπάρχει θανατική ποινή, αλλά στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η εσχάτη των ποινών προβλέπεται από τη νομοθεσία. Χθες το πρωί, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι οι δύο Αμερικανοί –ο 27χρονος Αντι Χουέν και ο 39χρονος Αλεξάντρ Ντρούκι– βρίσκονται στο Ντονέτσκ, κάτι που σημαίνει, αν αληθεύει, ότι μπορεί να έχουν την τύχη των δύο Βρετανών και του ενός Μαροκινού, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ. Οι γονείς τους υποστηρίζουν ότι πήγαν στην Ουκρανία όχι ως μισθοφόροι, αλλά ως εθελοντές.

Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο και ένα στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι Ρώσοι συνέχιζαν και χθες την πολιορκία του Σεβεροντονέτσκ (οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον μόνο τη βιομηχανία Azot) και της γειτονικής πόλης Λισιτσάνκ, στην επαρχία Λουγκάνσκ.

Συνελήφθησαν στο Χάρκοβο πολεμώντας με Ουκρανούς και οι Ρώσοι τους θεωρούν μισθοφόρους.

Ο εκδότης της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta έβγαλε σε δημοπρασία, στη Νέα Υόρκη, το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης που του απονεμήθηκε τον περασμένο χρόνο, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ανώνυμος πλειοδότης αγόρασε το βραβείο αντί 103,5 εκατ. δολ. Ο Αμερικανός ηθοποιός Μπεν Στίλερ, πρεσβευτής καλής θελήσεως για την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, επισκέφθηκε το Κίεβο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και συναντήθηκε με τον Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή