Επαφές Μακρόν για σχηματισμό κυβέρνησης

Επαφές Μακρόν για σχηματισμό κυβέρνησης

Σε διαβουλεύσεις με την ηγεσία των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης βρισκόταν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μετά την αποτυχία του φιλελεύθερου συνασπισμού του να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στον δεύτερο γύρο της Κυριακής

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε διαβουλεύσεις με την ηγεσία των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης βρισκόταν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μετά την αποτυχία του φιλελεύθερου συνασπισμού του να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Την ίδια ώρα, ο Μακρόν απέρριπτε την υποβολή παραίτησης από μέρους της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η πρώτη συνάντηση του Μακρόν πραγματοποιήθηκε χθες με τον επικεφαλής του κεντροδεξιού Οι Ρεπουμπλικανοί, Κριστιάν Ζακόμπ, ενώ ακολούθησαν αυτές με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ και την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμενόταν να συνεχισθούν και σήμερα.

«Μόνο αντιπολίτευση»

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε την υποβολή παραίτησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο, ο Ζακόμπ τόνισε ότι Οι Ρεπουμπλικανοί θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε πρόταση συνασπισμού με το προεδρικό κόμμα. Ο επικεφαλής του γκωλικού κόμματος άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού και η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 65 έτη.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών επέμεινε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 1.500 ευρώ, μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις του αριστερού συνασπισμού NUPES.

Ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη δίλημμα: τον απαιτούμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, που καθίσταται επιβεβλημένος μετά την αποτυχία τριών υπουργών να εκλεγούν στις περιφέρειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή