ΗΠΑ: Σπάνια συμφωνία στη Γερουσία για νομοσχέδιο κατά της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Σπάνια συμφωνία στη Γερουσία για νομοσχέδιο κατά της οπλοκατοχής

Πρώτο βήμα διακομματικής προσπάθειας στη βαθιά διχασμένη πολιτικά Αμερική

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων αποκάλυψαν την Τρίτη σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Πρόκειται μεν κείμενο που πόρρω απέχει με τα μέτρα που ζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά, εάν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών τάχθηκε υπέρ του στην πρώτη, διαδικαστικής φύσης ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης.

Στην βαθιά διχασμένη πολιτικά Αμερική, η επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους είναι σπάνια, ακόμη περισσότερο για ζητήματα όπως αυτό των όπλων.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ακολουθεί τις σφαγές στην Ουβάλντε (Τέξας), όπου έφηβος σφαγίασε 21 ανθρώπους μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο –19 παιδιά και δυο δασκάλες–, και στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), όταν νεαρός ρατσιστής δολοφόνησε 10 μαύρους σε σούπερ μάρκετ. Τα δύο επεισόδια καταγράφηκαν τον Μάιο, μέσα σε χονδρικά μια εβδομάδα.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μίλησε για «πρόοδο»: «Μολονότι δεν είναι διόλου αυτό που θα θέλαμε, το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο, κατεπειγόντως», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, ο Μιτς Μακόνελ, βλέπει ένα «πακέτο (μέτρων) κοινής λογικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του με την οποία δεσμεύτηκε να το ψηφίσει.

Για τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κρις Μέρφι στην κατάρτισή του, το κείμενο θα εγγυηθεί πως επιθέσεις όπως αυτή στην Ουβάλντε θα είναι λιγότερο πιθανό να διαπραχθούν, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί πως θα παραμείνει αλώβητη «η 2η τροπολογία» του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

Δήλωσε μέσω Twitter «υπερήφανος» διότι το νομοσχέδιο, που επικεντρώνεται στην «ψυχική υγεία» και στην «ασφάλεια των σχολείων» δεν προβλέπει απολύτως «κανέναν νέο περιορισμό στους νομοταγείς κατόχους πυροβόλων όπλων», πληκτρολογώντας τις λέξεις «κανέναν νέο περιορισμό» με κεφαλαία γράμματα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζήταγε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Μέρφι. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Ο κ. Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε προτάσεις ακτιβιστών για την καταπολέμηση της βίας των όπλων, απαριθμώντας μέτρα που θα ήθελε να δει να προωθούνται: απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού όλων των επίδοξων αγοραστών όπλων –και όχι μόνο όσων είναι κάτω από 21 ετών–, τη θέσπιση της υποχρέωσης των κατόχων όπλων να τα κρατούν κλειδωμένα και ασφαλή…

Ο γερουσιαστής Μέρφι πιστεύει ότι το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί «μέσα στην εβδομάδα».

Το ισχυρότερο λόμπι των όπλων, η NRA, ξεκαθάρισε μέσω Twitter ότι εναντιώνεται στο νομοσχέδιο. Η θέση της NRA ενδέχεται να μειώσει δραστικά τον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων που θα ταχθούν υπέρ του κειμένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT