Βουλγαρία: Υπέρ της άρσης του βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας ο Μπορίσοφ

Βουλγαρία: Υπέρ της άρσης του βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας ο Μπορίσοφ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι οι 59 βουλευτές του κόμματός του θα ψήφιζαν υπέρ μιας κυβερνητικής απόφασης να αρθεί το βέτο, δηλώνοντας σύμφωνος με τη γαλλική πρόταση για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης, συνεχίζεται το θρίλερ με το βέτο της Βουλγαρίας κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ να ανακοινώνει ότι το κόμμα του (GERB) στηρίζει την άρση του βέτο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι οι 59 βουλευτές του κόμματός του θα ψήφιζαν υπέρ μιας κυβερνητικής απόφασης να αρθεί το βέτο, δηλώνοντας σύμφωνος με τη γαλλική πρόταση για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόταση μομφής την Παρασκευή, να θέσει άμεσα το θέμα προ του κοινοβουλίου.

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρώπης, Όλιβερ Βάρελι, ο οποίος αποκάλεσε την κίνηση του Μπορίσοφ «ιστορική».

«Ευχαριστούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπόικο Μπορίσοφ, για την ιστορική απόφαση για την Ευρώπη και τη Βόρεια Μακεδονία να δεχτεί διαπραγματεύσεις, με βάση τη γαλλική πρόταση, επιτρέποντας έτσι να αρχίσουν η διαδικασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα φέρει τη σχετική πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας σήμερας.

Από την άλλη, ο Πέτκοφ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκρίνει άρση του βέτο, αν δεν συγκλιθεί πρώτα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και αν δεν γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, λαμβάνοντας υπόψη στις συζητήσεις και τα αιτήματα της Βουλγαρίας. Η Κομισιόν θα είναι εγγυήτρια στην όλη διαδικασία.

Η Σόφια αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, την οποία θεωρεί μια από τις διαλέκτους της βουλγαρικής, απαιτεί συνταγματικές εγγυήσεις για τη βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 άτομα, τονίζει την ανάγκη για αντικειμενική ερμηνεία στα γεγονότα της κοινής ιστορίας τους, και προβάλλει και κάποια άλλα αιτήματα. 

Η στάση της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» την Αλβανία, με δεδομένο ότι η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο χωρών αυτών πρέπει να προχωρήσουν μαζί, δεν πρέπει να διαχωριστούν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή