Ουκρανία: Ο δρόμος για την ένταξη στην E.E. και η αντίδραση της Μόσχας

Ουκρανία: Ο δρόμος για την ένταξη στην E.E. και η αντίδραση της Μόσχας

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας μετά το πράσινο φως της Κομισιόν

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί διακαώς η Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή. Στις 28 Φεβρουαρίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε το επίσημο αίτημα της ένταξης, ζητώντας διαδικασίες fast-track. 

«Ναι» από την Κομισιόν – Αποφασίζουν οι «27»

Στις 17 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει συνολικά ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη της σταθερότητας των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων· έχει συνεχίσει τις ισχυρές μακροοικονομικές επιδόσεις της, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα με μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ χρειάζεται να συνεχίσει τις φιλόδοξες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις· και έχει σταδιακά προσεγγίσει σημαντικά στοιχεία του κεκτημένου της ΕΕ σε πολλούς τομείς. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή συνιστά να δοθεί στην Ουκρανία η προοπτική να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα σε διάφορους τομείς.

Την περασμένη Κυριακή μάλιστα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως θα δοθεί επίσημα στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω σθεναρά ότι θα εξασφαλίσουμε θετική απόφαση, ότι θα λάβουμε υποστήριξη», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πρόκειται φυσικά για ιστορική απόφαση που πρέπει να λάβει τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως οι προετοιμασίες είναι καλές», συνέχισε και δήλωσε «σίγουρη» για την ενταξιακή προοπτική του Κιέβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη σύσταση έχει κάνει η Κομισιόν και για την Μολδαβία.

Ουκρανία: Ο δρόμος για την ένταξη στην E.E. και η αντίδραση της Μόσχας-1
AP Photo/Adam Schreck

 

Με βάση τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν ομόφωνα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ με βάση τις γνώμες της Επιτροπής θα συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Ιουνίου.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ; 

Η ένταξη στην Ε.Ε. δεν είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία και για τα τελευταία μέλη, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία κράτησε από 10 έως 12 χρόνια.

Ουκρανία: Ο δρόμος για την ένταξη στην E.E. και η αντίδραση της Μόσχας-2
Ronald Wittek, Pool Photo via AP

Η διαδικασία:

Κάθε χώρα που πληροί τους όρους προσχώρησης μπορεί να υποβάλει αίτηση. Οι όροι αυτοί είναι γνωστοί ως «κριτήρια της Κοπεγχάγης» και περιλαμβάνουν τη λειτουργική οικονομία της αγοράς, το σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος δικαίου, καθώς και την αποδοχή του συνόλου της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για το ευρώ.

Κάθε χώρα που επιθυμεί να προσχωρήσει στην ΕΕ υποβάλλει σχετική αίτηση στο Συμβούλιο, το οποίο ζητά από την Επιτροπή να αξιολογήσει την ικανότητα της αιτούσας χώρας να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Tα κριτήρια είναι:

  • σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων·
  • λειτουργούσα οικονομία της αγοράς και ικανότητα αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών πιέσεων και των δυνάμεων της αγοράς στο πλαίσιο της ΕΕ·
  • ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τους κανόνες, τα πρότυπα και τις πολιτικές που αποτελούν το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ (το κεκτημένο), και προσήλωση στους στόχους της πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Εάν η γνώμη της Επιτροπής είναι θετική, το Συμβούλιο πρέπει να εκδώσει εντολή για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Με την έκδοση της εντολής αυτής, ξεκινούν επίσημα οι διαπραγματεύσεις ανά θεματικό τομέα.

Λόγω του τεράστιου αριθμού των κανόνων και κανονισμών της ΕΕ που κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο, απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι υποψήφιες χώρες λαμβάνουν οικονομική, διοικητική και τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της προενταξιακής περιόδου.

Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι επίσημα υποψήφιες εδώ και χρόνια, αλλά οι αιτήσεις τους έχουν «παγώσει». Η Τουρκία έγινε υποψήφια το 1999. Ωστόσο, οι ενταξιακές συνομιλίες της σταμάτησαν λόγω ανησυχιών για το ιστορικό της χώρας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φυσικά, καμία από τις παραπάνω χώρες δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η διφορούμενη στάση της Μόσχας

Φυσικά, οι συνομιλίες Ουκρανίας – ΕΕ γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ρωσίας. «Η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε στις 17/6 ο Βλαντίμιρ Πούτιν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις. Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ. «Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ουκρανία: Ο δρόμος για την ένταξη στην E.E. και η αντίδραση της Μόσχας-3
AP Photo

Ωστόσο, η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Την ίδια ώρα με τις δηλώσεις Πούτιν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, ειδικά υπό το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του μπλοκ των 27 μελών. Το θέμα «απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας, γιατί όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων στην Ευρώπη για το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή