Σολτς: Αδιανόητη μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον

Σολτς: Αδιανόητη μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη στο πλευρό του ουκρανικού λαού», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και απέκλεισε ως «αδιανόητη» κάθε πιθανότητα εταιρικής σχέσης με την «επιθετική ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν» στο άμεσο μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο απόσυρσης από την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Παραδέχθηκε επίσης ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά» από διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας.

«Θα κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε μια διεθνή τάξη βασισμένη στον νόμο και όχι στη βία (….) αλλά η Ουκρανία και μόνο η Ουκρανία αποφασίζει τι είναι σωστό για την ίδια σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη ενημέρωση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «εγχείρημα για πολλές γενιές», όπως ήταν ξεκάθαρο από την κατάσταση στο Ιρπίν, το οποίο επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η κατάσταση θυμίζει εικόνες από τις γερμανικές πόλεις μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Και όπως η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη τότε, η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμησή της», επισήμανε και υπενθύμισε ότι η Γερμανία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για παροχή βοήθειας και αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Αλλά θα χρειαστούμε πολλά περισσότερα για την ανοικοδόμηση – και μάλιστα για τα επόμενα χρόνια – και αυτό είναι εφικτό μόνο ενώνοντας δυνάμεις», πρόσθεσε και εξέφρασε τη βούληση, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην G7, να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη εμπειρογνωμόνων με θέμα τις ενδεδειγμένες επενδύσεις για την Ουκρανία, οι οποίες θα τη βοηθήσουν στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Σχετικά με την απειλή επισιτιστικής κρίσης, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να δοθούν λύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά που παραμένουν μπλοκαρισμένα, «ενώ τα έχει επειγόντως ανάγκη ο κόσμος» και παρέπεμψε στην εκτίμηση του ΟΗΕ για «τον χειρότερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών».

Προειδοποίησε μάλιστα και για τον κίνδυνο η Ρωσία και η Κίνα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, εάν δεν υπάρξει αλληλεγγύη για τις πληττόμενες χώρες και τόνισε την ανάγκη το μήνυμα ότι «οι δημοκρατίες του κόσμου στέκουν ενωμένες στον αγώνα κατά της πείνας», να προέλθει από τις Συνόδους Κορυφής της Ομάδας των Επτά , της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Και ο στόχος είναι 27 φορές “ναι” στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη» για την Ουκρανία και την Μολδαβία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ «θα πρέπει επιτέλους να τηρήσει τις υποσχέσεις της και έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, απαιτεί μεταρρυθμίσεις στην ίδια την ΕΕ, για λιγότερη ομοφωνία και περισσότερες αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, π.χ. στην εξωτερική πολιτική, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ένταξη μιας χώρας προϋποθέτει ότι πληρούνται τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης», με ιδιαίτερη έμφαση στο κράτος δικαίου, το σύστημα Δικαιοσύνης και την προστασία των μειονοτήτων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή