Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν για αποτροπή αδιεξόδου

Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν για αποτροπή αδιεξόδου

Διχασμένοι οι βουλευτές του προεδρικού κόμματος για τη συνεργασία με τη Λεπέν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ανάγκη αποτροπής πολιτικού αδιεξόδου, κάτι στο οποίο συναινούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, υπογράμμισε, κατά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν επισημαίνοντας ότι «έλαβε το μήνυμα» του λαού, που επιθυμεί αλλαγή. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα λυθεί το θέμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του σε μείζονα θέματα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε, εξάλλου, ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης αποκαλύπτουν τις διχαστικές τάσεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να κάνει συμβιβασμούς. Σε μια άλλη εξέλιξη, διχογνωμίες σημειώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασίας με μεμονωμένους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, που θα μπορούσαν να στηρίζουν την κυβέρνηση για την ψήφιση νομοσχεδίων, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση από το προεδρικό κόμμα.

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την προοπτική αυτή. «Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμμαχία, ακόμη και ευκαιριακή, με τον Εθνικό Συναγερμό. Δεν μοιραζόμαστε κανένα κοινό στοιχείο μαζί τους», είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον. Διαλλακτικός εμφανίστηκε, πάντως, ο σύμμαχος του Μακρόν και επικεφαλής μικρού κεντρώου κόμματος, Φρανσουά Μπαϊρού, μιλώντας στο ραδιόφωνο: «Ολες οι ιδεολογικές απόψεις είναι σεβαστές. Πρέπει να βρούμε την αρμονία της συμφωνικής ορχήστρας, που είναι η δημοκρατία».

Βγαίνοντας χθες από τη διαβούλευση που είχε με τον πρόεδρο Μακρόν, η επικεφαλής του ακροδεξιού σχηματισμού επέμεινε ότι το κόμμα της θα τηρήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στην Εθνοσυνέλευση, επισημαίνοντας ότι θα στηρίζει επιλεκτικά όσα νομοσχέδια θεωρεί αξιόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή