Ιταλία: Κλυδωνισμοί με τη διάσπαση των Πέντε Αστέρων

Ιταλία: Κλυδωνισμοί με τη διάσπαση των Πέντε Αστέρων

Αποχώρησε ο Λουίτζι ντι Μάιο, στηρίζοντας αποστολή όπλων στο Κίεβο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε χθες τον πιο ηχηρό αντίκτυπο, αφού στάθηκε καταλύτης για τη διάσπαση του Κινήματος Πέντε Αστέρων – ενός εκ των βασικών εταίρων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών και εκ των ιδρυτικών στελεχών των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από το κόμμα και τη δημιουργία νέου υπό την επωνυμία Μαζί για το Μέλλον. Το νέο πολιτικό μόρφωμα θα αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο με περίπου 20 βουλευτές και πέντε γερουσιαστές, που ακολούθησαν τον Ντι Μάιο. Ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εκτίμησε ότι η χθεσινή διάσπαση αποτελεί «το τέλος των Πέντε Αστέρων».

Ο λόγος που επικαλέστηκε για την απόφασή του ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, για τερματισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. «Πρέπει να διαλέξουμε σε ποια πλευρά της Ιστορίας στεκόμαστε», δήλωσε ο Ντι Μάιο στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε το νέο πολιτικό του εγχείρημα.

Η θέση για τερματισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο βρίσκει σύμφωνους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τους μισούς Ιταλούς και είναι δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της ιταλικής Δεξιάς, καθώς τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι του Forza Italia όσο και ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας είχαν στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και δεν τολμούν σε αυτή τη φάση να διαφοροποιηθούν ανοιχτά από την κυβερνητική γραμμή.

Πρώτοι στις δημοσκοπήσεις οι νεοφασίστες Αδελφοί της Ιταλίας, στρέφονται κατά του Πούτιν για να αποκτήσουν αξιοπιστία.

Αφορμή, όχι αιτία

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν όμως ότι ο Ντι Μάιο έψαχνε αφορμή να εγκαταλείψει ένα καράβι που βάζει νερά, καθώς τα Πέντε Αστέρια έχουν κατρακυλήσει δημοσκοπικά, από το 33% που πήραν στον θρίαμβό τους, το 2018, σε λιγότερο από το μισό εκείνης της επίδοσής τους. Πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το νεοφασιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, η επικεφαλής των οποίων, Τζόρτζια Μελόνι, έχει υιοθετήσει σαφώς αντιρωσική και φιλονατοϊκή γραμμή, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει σε αξιοπιστία.

Με τη διάσπαση των Πέντε Αστέρων, πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο γίνεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία ωστόσο βρίσκεται επίσης σε δημοσκοπική πτώση. Μη θέλοντας να διακινδυνεύσει πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι και πρόωρες εκλογές, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συσχετισμού ζητώντας νέα αξιώματα, γιατί προέχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των άλλων ζωτικών προβλημάτων των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή