Νοσοκομείο έργων τέχνης

Δημιουργήθηκε το 2006 στο Σπολέτο της Ιταλίας, ώστε να υποδέχεται καλλιτεχνικούς θησαυρούς που είχαν υποστεί ζημιά, κυρίως εξαιτίας σεισμού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του νέου μουσείου στο Σαν Σεβερίνο Μάρκε δεν φορούν τα καλά τους. Είναι, άλλωστε, πυροσβέστες και ήρθαν με τις στολές και τον εξοπλισμό που έφεραν όταν διέσωσαν τα έργα τέχνης από τον ισχυρό σεισμό του 2016, τα οποία εκτίθενται εκ νέου, επισκευασμένα.

Η κεντρική Ιταλία κατά την περίοδο μεταξύ 24ης Αυγούστου και 30ής Οκτωβρίου 2016 επλήγη από τρεις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 300 ανθρώπων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε σπίτια, εκκλησίες και μουσεία. Σήμερα, μετά την πάροδο έξι ετών, ορισμένα από τα έργα βρήκαν ένα νέο σπίτι, ενώ άλλα αναμένεται να επιστραφούν στις εκκλησίες που ξανακτίστηκαν.

Στην Αρχιεπισκοπή του Καμερίνο και του Σαν Σεβερίνο Μάρκε, στην περιφέρεια Μάρκε, ο σεισμός κατέστρεψε 1.970 έργα τέχνης, κάποια από τα οποία σχεδόν ολοσχερώς. Στη γειτονική Ούμπρια καταστράφηκαν χιλιάδες άλλα, τα οποία καταπλακώθηκαν όταν οι δεκάδες μικρές εκκλησίες αλλά και μεγάλοι καθεδρικοί ναοί, όπου στεγάζονταν, κατέρρευσαν.

Ο Φραντσέσκο Μασέρα, αρχιεπίσκοπος του Καμερίνο και του Σαν Σεβερίνο Μάρκε, στα εγκαίνια του «Μουσείου της Τέχνης που Ανακτήθηκε» τόνισε ότι «η τέχνη συνιστά έμπνευση για ανοικοδόμηση, χαρά και ελπίδα», επισημαίνοντας ότι το μουσείο συμβολίζει «τη διαδρομή από την ασθένεια στην υγεία». «Νιώθω σαν να είμαι σε ένα νοσοκομείο όπου όσοι επέζησαν παραμένουν μέχρι την πλήρη ίασή τους», τονίζει ο διαπρεπής Ιταλός τεχνοκριτικός Βιτόριο Σγκάρμπι.

Δίπλα σε πολλά από τα έργα τέχνης έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες, στις οποίες απαθανατίζονται οι καλυμμένοι με σκόνες πυροσβέστες την ώρα που τα διασώζουν από τα συντρίμμια.

Οι Αρχές της περιφέρειας της Ούμπρια, πάντως, δεν πιάστηκαν στον ύπνο. Αντιθέτως, είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού μετά τη δόνηση του 1997, που κατέστρεψε τη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ετσι, το 2006 δημιουργήθηκε ένα «νοσοκομείο έργων τέχνης», ένας μεγάλος βιομηχανικός χώρος στο Σπολέτο, έτοιμος να υποδεχθεί εκείνους τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που είχαν υποστεί ζημιά.

Ο «χώρος υποδοχής» του «νοσοκομείου» είναι αρκετά μεγάλος ώστε τα φορτηγά που μεταφέρουν τα καλλιτεχνήματα να μπορούν να εισέρχονται και να ξεφορτώνουν, ενώ τεράστιοι απορροφητήρες που κρέμονται από το ταβάνι τα καθαρίζουν από τη σκόνη. Οι υπόλοιποι χώροι έχουν ελεγχόμενη θερμοκρασία, αναλόγως του σκοπού που εξυπηρετούν: την αποτροπή περαιτέρω φθοράς, την αποκατάστασή τους και τελικά τη φύλαξή τους μέχρι να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους.

Οπως τονίζει, ωστόσο, ο επικεφαλής του κέντρου του Σπολέτο, τεχνοκριτικός Τζιοβάνι Λούκα Ντελόγκου, το «νοσοκομείο» δεν λειτουργεί μόνο για τα «θύματα φυσικών καταστροφών», αλλά αναλαμβάνει και προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης καλλιτεχνικών θησαυρών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή