Κάπνισμα: Πρωτοβουλία για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα

Κάπνισμα: Πρωτοβουλία για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα

Την επιβολή νέων κανόνων μελετά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, προκειμένου να υποχρεωθούν οι καπνοβιομηχανίες να μειώσουν δραστικά το ποσοστό νικοτίνης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού, καθιστώντας τα λιγότερο εθιστικά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περιορισμό του ποσοστού νικοτίνης στα τσιγάρα αναμένεται να απαιτήσει από τις καπνοβιομηχανίες η ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προκειμένου να καταστήσει τα προϊόντα καπνού λιγότερο εθιστικά και να περιορίσει τον αριθμό θανάτων από το κάπνισμα, που ξεπερνούν τις 480.000 ετησίως στις ΗΠΑ. Η πρόταση, που μπορεί να περάσουν χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή, θα φέρει τις ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας αντικαπνιστικής εκστρατείας. Μέχρι σήμερα, μόνο η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να επιβάλει τέτοιον κανόνα.

Εκστρατεία κατά της πρότασης εξαπέλυσαν αμέσως οι καπνοβιομηχανίες, προειδοποιώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι κάθε δραστική μείωση της περιεκτικότητας νικοτίνης παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία. Από την πλευρά τους, ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες εκτιμούν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελούσε ένα ακόμη κρούσμα κρατικής παρεμβατικότητας.

Η πρόταση της FDA αποσκοπεί στον περιορισμό του εθισμού της νεολαίας στα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με την FDA, ο νέος κανόνας θα μπορούσε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Μάιο του 2023. «Η μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα θα εξασφαλίσει ότι λιγότεροι νέοι θα εθιστούν στο κάπνισμα και θα βοηθήσει τους ήδη εθισμένους να το κόψουν», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ρόμπερτ Κέιλιφ.

«Ο προτεινόμενος κανόνας μπορεί να έχει σημαντικές ευνοϊκές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς ο καπνός παραμένει η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στον σύγχρονο κόσμο», σημειώνει ο πρώην διοικητής της FDA, Μιτς Ζέλερ. Περίπου 1.300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από τις επιπτώσεις του καπνίσματος, σύμφωνα με την αμερικανική υγειονομική υπηρεσία CDC. Η πρόταση, όμως, δεν περιλαμβάνει νικοτινούχα προϊόντα, πέρα από τα τσιγάρα και τον καπνό, όπως τα επιθέματα νικοτίνης, οι παστίλιες κ.ά.

Αρκετοί ειδικοί διαφωνούν με τις πιο ακραίες προτάσεις, που κάνουν λόγο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα κατά 95%, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε τα περίπου 30 εκατ. Αμερικανών καπνιστών σε μόνιμο στερητικό σύνδρομο, στερώντας τους την ικανότητα συγκέντρωσης και την ψυχική ηρεμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT