Ποιες είναι οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής; – Η Βιέννη επανήλθε στην κορυφή

Ποιες είναι οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής; – Η Βιέννη επανήλθε στην κορυφή

Η Βιέννη κέρδισε την κορυφή που κατείχε η πόλη Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η οποία υποχώρησε στην 34η θέση λόγω των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, επανήλθε ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με ετήσια αναφορά του Economist.

Η Βιέννη κέρδισε την κορυφή που κατείχε η πόλη Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η οποία υποχώρησε στην 34η θέση λόγω των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως επισήμανε την Πέμπτη η μονάδα Economist Intelligence.

«Η Βιέννη, η οποία έπεσε στη 12η θέση της κατάταξης νωρίς το 2021, από το γεγονός ότι τα μουσεία και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, έχει από τότε ανακτήσει την πρώτη θέση που επίσης κατείχε το 2018 και 2019. Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές της είναι αυτά που κυρίως γοητεύουν τους κατοίκους της, μαζί με το καλό σύστημα υγείας και την πληθώρα ευκαιριών για πολιτιστικά δρώμενα και ψυχαγωγία».

Η Μελβούρνη διατήρησε τη θέση της ως μια από τις καλύτερες για να ζει κανείς πόλεις του κόσμου, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, καθώς άλλες πρωτεύουσες της Αυστραλίας βγήκαν από τη λίστα των 10 κορυφαίων πόλεων. Πέρυσι, το Μπρίσμπεϊν, η Αδελαΐδα και το Περθ ήταν όλες τους στη δεκάδα, αλλά έπεσαν στην 27η, 30η και 32η θέση, αντίστοιχα.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, δεν συμπεριλήφθηκε φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ οι πόλεις της Ρωσίας Μόσχα και Αγία Πετρούπολη έπεσαν στην κατάταξη ως αποτέλεσμα και των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη χώρα. Οι ευρωπαϊκές πόλεις κατέλαβαν τις έξι από τις 10 πρώτες θέσεις.

Την πρωτεύουσα της Αυστρίας ακολούθησαν η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη. Η Γενεύη ήρθε έκτη, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έβδομη και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας ένατο.

Ο Καναδάς επίσης τα πήγε καλά με το Κάλγκαρι στην τρίτη, το Βανκούβερ στην πέμπτη και το Τορόντο στην όγδοη θέση αντίστοιχα. Η Οσάκα της Ιαπωνίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας μοιράστηκαν τη 10η θέση. Το Παρίσι ήρθε στη 19η θέση, 23 θέσεις πάνω από πέρυσι. Οι Βρυξέλλες κατέλαβαν την 24η θέση, αμέσως πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά.

Η Μελβούρνη κατείχε τον τίτλο της καλύτερης για να ζεις πόλης στον κόσμο για επτά συνεχή χρόνια, από το 2011 μέχρι το 2018 που τον έχασε από τη Βιέννη.

Στη φετινή κατάταξη, το Λονδίνο βρέθηκε στην 33η θέση ενώ η Βαρκελόνη και η Μαδρίτη στην 35η και 43η αντίστοιχα. Το Μιλάνο της Ιταλίας κατατάχθηκε στην 49η, η Νέα Υόρκη στην 51η και το Πεκίνο στην 71η θέση.

Η Βηρυτός του Λιβάνου που καταστράφηκε από την έκρηξη στο λιμάνι το 2020 και πασχίζει να ξεπεράσει μια σοβαρή οικονομική κρίση, δεν συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη για τους επαγγελματικούς προορισμούς. Το ίδιο συνέβη με το Κίεβο με τον Economist να αναγκάζεται να ματαιώσει την έρευνα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έπεσε κατά 15 και η Αγία Πετρούπολη κατά 13 θέσεις στην κατάταξη. «Οι πόλεις της Ρωσίας υφίστανται επιπρόσθετους περιορισμούς στον πολιτισμό και το περιβάλλον ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση», αναφέρεται.

Με πληροφορίες από το The Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή