Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Νέα καταγγελία για την Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Νέα καταγγελία για την Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν

Η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για δύο μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εις βάρος της, ενώ άλλη μια καταγγελία έρχεται στο φως.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη Γαλλία να προσπαθεί ακόμα να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, το ενδιαφέρον πολλών μέσων ενημέρωσης της χώρας είναι στραμμένο στη δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει κατά της υφυπουργού Εξωτερικών, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου.

Όπως αποκαλύφθηκε χτες, η Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν είναι αντιμέτωπη με έρευνα από τις γαλλικές δικαστικές αρχές έπειτα από δύο μηνύσεις από ισάριθμες γυναίκες για την κατηγορία του βιασμού. Την ίδια ώρα, μια τρίτη γυναίκα μίλησε σήμερα στο AFP και κατήγγειλε τη Ζαχαροπούλου για αντιεπαγγελματικές πρακτικές.

Όλα ξεκίνησαν με τις αποκαλύψεις του περιοδικού Marianne για την υφυπουργό αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, η οποία είναι γυναικολόγος στο επάγγελμα και μάλιστα ειδική στο θέμα της ενδομητρίωσης. Δύο γυναίκες, λοιπόν, κατέθεσαν μήνυση για βιασμό, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης η Ζαχαροπούλου προχώρησε σε «διείσδυση χωρίς συναίνεση».

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Αλληλεγγύης του Εμανουέλ Μακρόν, ο Νταμιέν Αμπάντ, κατηγορείται και αυτός για τρεις βιασμούς, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις της Γαλλίας.

Τι υποστηρίζουν οι δύο μηνύτριες

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε από πρώην ασθενή της Ζαχαροπούλου στις 25 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, μια δεύτερη ενήλικη γυναίκα κατέθεσε και αυτή μήνυση στις 16 Ιουνίου

Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο TMC, η πρώτη γυναίκα υποστήριξε ότι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου την άγγιξε σε ευαίσθητο σημείο κατά τη διάρκεια εξέτασης τον Ιανουάριο του 2016, ενώ προηγουμένως η ασθενής είχε αρνηθεί.

«Της είπα όχι. Είδα ότι δεν με άκυοσε και φόρεσε τα γάντια της. Άρχισα να κλαίω σιγανά. Είχα παγώσει τελείωσε, δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Της είπα ότι πονάω και αυτή είπε ότι είναι απλά μια εξέταση», φέρεται να είπε.

Η δεύτερη μηνύτρια επισκέφτηκε τη γυναικολόγο για προβλήματα ενδομητρίωσης τον Ιούνιο του 2016. Όπως υποστηρίζει η γυναίκα, η Ζαχαροπούλου προχώρησε σε κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτα απολύτως, κάτι που έκανε την ασθενή να ξεσπάσει σε κλάματα.

«Ήταν βάναυσο, βίαιο και είναι πολύ επώδυνο. Ήμουν σε κατάσταση απόλυτης έκπληξης. Τώρα, βιώνω μετατραυματικό στρες που είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ καθημερινά», σημειώνει η γυναίκα, η οποία θυμάται ότι εκείνη την ημέρα και άλλες ασθενείς στο γραφείο είχαν δάκρυα στα μάτια τους.

Τρίτη καταγγελία

Μια τρίτη γυναίκα, η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε νομικά μέτρα, κατήγγειλε την Ελληνίδα υφυπουργό του Μακρόν σήμερα. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η 26χρονη γυναίκα αναφέρει ότι επισκέφτηκε τη Ζαχαροπούλου το 2016 για προβλήματα ενδομητρίωσης.

Όπως είπε η τρίτη αυτή καταγγέλλουσα, βίωσε την εξέταση «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση». «Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά», ανέφερε η γυναίκα, εξηγώντας τον λόγο που δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημη καταγγελία.

Οι δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση καλούνται τώρα να καταδείξουν αν αποτελούν ή όχι ποινικά αδικήματα οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε σε πολλά νοσοκομεία του Παρισιού ως γυναικολόγος.

Ήταν βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 2 Ιουλίου του 2019, θέση την οποία άφησε για να μπει στη γαλλική κυβέρνηση. Εντάχθηκε στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν στις 20 Μαΐου. 

Έδωσε σκληρό αγώνα για να αναγνωριστεί η ενδομητρίωση ως βασική πάθηση, με ειδική αναφορά που υπέβαλε προς τον Γάλλο πρόεδρο στις 11 Ιανουαρίου του 2022.

Είχε τιμηθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» για την προσφορά της σε ιατρικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της ενδομητρίωσης. 

Mε πληροφορίες από BFMTV

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή