Γαλλία: Κυβερνητική αντίδραση στις καταγγελίες κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου

Γαλλία: Κυβερνητική αντίδραση στις καταγγελίες κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου

«Αν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν για τις καταγγελίες εις βάρος της Ελληνογαλλίδας υφυπουργού.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρώτη απάντηση από επίσημα χείλη μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε ότι η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει τις σοβαρές καταγγελίες που βαραίνουν την Ελληνογαλλίδα υφυπουργό.

«Δεν αποδίδουμε δικαιοσύνη ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα καφέ, ούτε στα πολιτικά κόμματα», σημείωσεε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις.

Από πλευράς Ζαχαροπούλου δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση, με τον δικηγόρο της να δηλώνει χθες σε τηλεοπτικό σταθμό πως η υφυπουργός «δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για ασθενείς της».

Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, ο διευθυντής όλων των νοσοκομείων του Παρισιού υποστήριξε την Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τη ως μια «ιατρό που αγωνίζεται για την καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών που υποφέρουν εξαιτίας της ενδομητρίωσης».

Οι κατηγορίες κατά της Ζαχαροπούλου

Όλα ξεκίνησαν με τις αποκαλύψεις του περιοδικού Marianne για την υφυπουργό αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, η οποία είναι γυναικολόγος στο επάγγελμα και μάλιστα ειδική στο θέμα της ενδομητρίωσης. Δύο γυναίκες, λοιπόν, κατέθεσαν μήνυση για βιασμό, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης η Ζαχαροπούλου προχώρησε σε «διείσδυση χωρίς συναίνεση».

Παράλληλα, μια τρίτη γυναίκα προχώρησε σήμερα σε καταγγελία στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι βίωσε τη γυναικολογική εξέταση «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση». «Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά», ανέφερε η γυναίκα, εξηγώντας τον λόγο που δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημη καταγγελία.

Σημειώνεται ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά φέρεται να συνέβησαν το 2016, όταν η Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν εργαζόταν ως γυναικολόγος σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Και άλλες καταγγελίες για το ίδιο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης εδώ και καιρό απασχολεί το γαλλικό σύστημα υγείας το ζήτημα της υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις και ειδικότερα σε γυναικολογικές σχετικές για την ενδομητρίωση, καθώς θεωρούνται πιο επίπονες σε σχέση με άλλες. Πολλές καταγγελίες έχουν υπάρξει για τον συχνά επώδυνο χαρακτήρα τους, σε βαθμό που να μπορεί να αναφερθεί ως άσκηση σεξουαλικής βίας.

Στην περίπτωση του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν το 2016 η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος έχει δεχτεί πάνω από 20 καταγγελίες, η μια εκ των οποίων έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία, όχι του βιασμού, αλλά της άσκησης βίας από πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα.

Ο εν λόγω διευθυντής θεωρείται από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους της Γαλλίας με διεθνή αναγνώριση. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Από την άλλη, εδώ και χρόνια οργανώσεις για τα δικαιώματα των ασθενών κάνουν λόγο για γυναικολογικές εξετάσεις που γίνονται με «άσκηση ψυχολογικής βίας», υπενθυμίζοντας ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να τις αρνηθούν και να τις διακόψουν ανά πάσα στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BFMTV

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή