Ιράν: Εσωτερική κρίση στους Φρουρούς της Επανάστασης

Ιράν: Εσωτερική κρίση στους Φρουρούς της Επανάστασης

Νέος επικεφαλής αντικατασκοπείας ύστερα από δολοφονίες αξιωματούχων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης αντικατέστησε χθες το σώμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου. Ο παυθείς, Χουσεΐν Ταέμπ, κατείχε τη θέση από το 2010. «Ο επικεφαλής των Φρουρών, αντιστράτηγος Χουσεΐν Σαλαμί, διόρισε τον στρατηγό Μοχάμαντ Καζεμί αρχηγό της υπηρεσίας αντικατασκοπείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το επίλεκτο σώμα.

Ο Ταέμπ, που παραμένει κληρικός, διορίστηκε σύμβουλος του Σαλαμί, με το σώμα να προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να διαλύσει κάθε εντύπωση εσωτερικής εκκαθάρισης.

Ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας αντικαταστάθηκε ύστερα από τις δολοφονίες στελεχών των Φρουρών. ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν εξαπολύσει εδώ και χρόνια υπόγειο πόλεμο κατά των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και των επίλεκτων στρατιωτικών τμημάτων της ισλαμικής δημοκρατίας.

Στήριξη του Ρώσου ΥΠΕΞ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης.

Στις 13 Ιουνίου, στέλεχος της διεύθυνσης αεροναυπηγικής των Φρουρών δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Μαρκαζί του κεντρικού Ιράν. Στις αρχές του μήνα, συνταγματάρχης του εκστρατευτικού σώματος των Φρουρών, της δύναμης Κουντς, «σκοτώθηκε σε ατύχημα στο σπίτι του», σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, ενώ στις 22 Μαΐου 50χρονος συνταγματάρχης των Φρουρών έπεφτε νεκρός από σφαίρες αγνώστων έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη. Χθες, όμως, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη οκτώ ατόμων, τα οποία συνεργάζονταν με Ιρανούς πράκτορες προκειμένου να οργανώσουν τη δολοφονία Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, την αμέριστη στήριξή του προσέφερε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην αναβίωση της συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Ρώσος υπουργός επισκέφθηκε χθες την ιρανική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολχανιάν. Η Ρωσία είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης το 2015, προτού η κυβέρνηση του τότε προέδρου Τραμπ υπαναχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία το 2018. Ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιανουάριο, όπου είχε παρουσιάσει πρόταση για στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή