Γαλλία: Παράταση του αδιεξόδου – Διαφαίνεται παραμονή της Μπορν στην πρωθυπουργία

Γαλλία: Παράταση του αδιεξόδου – Διαφαίνεται παραμονή της Μπορν στην πρωθυπουργία

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσπαθεί να κρατηθεί στη -δύσκολη- θέση της εν μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων για τη δημιουργία κάποιου τύπου κυβέρνησης ελλείψει αυτοδυναμίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κι ενώ εκπνέει το άτυπο τελεσίγραφο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς την αντιπολίτευση για άρση του πολιτικού αδιεξόδου από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ως τώρα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει συμφωνήσει στην πρόταση Μακρόν για σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με την προεδρική παράταξη «Μαζί», καθώς ακόμη και το μετριοπαθές κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που εκπροσωπεί τη γκολική δεξιά δείχνει χαρακτηριστική απροθυμία για συνεργασία.

Έτσι η έκκληση Μακρόν την Τετάρτη για συμβιβασμούς εκ μέρους όλων των κομμάτων προς χάριν της εθνικής ενότητας φαίνεται να έχει απευθυνθεί σε κλειστά αυτιά, κάτι που φέρνει όλο και πιο κοντά τη διατήρηση της παραιτηθείσας πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν στη θέση της μεσοπρόθεσμα.

Η ίδια μάλιστα διατρανώνει την πίστη της ότι όλα θα πάνε καλά και η κυβέρνησή της θα συνεχίσει το έργο της με τη στήριξη και της βουλής. Όπως δήλωσε όμως σε τηλεοπτική συνέντευξή της, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το νεοεκλεγέν βουλευτικό σώμα όταν κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις στις 5 Ιουλίου.

Η Αριστερά καλεί την κα Μπορν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση, την ώρα που παρατηρείται και διχασμός στο κυβερνητικό κόμμα για το εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος συνεργασίας με την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν: Ακόμη και υπουργοί εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους απόψεις για το ζήτημα αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) η συνέντευξη Τύπου του κ. Μακρόν από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει μεν θέμα της την Ουκρανία, αλλά αναμένονται και δηλώσεις για το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γαλλία.

Πηγή: France 24, Reuters, BFM TV

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή