ΗΠΑ: Με ψήφο και 15 Ρεπουμπλικάνων, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο κατά της ένοπλης βίας

ΗΠΑ: Με ψήφο και 15 Ρεπουμπλικάνων, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο κατά της ένοπλης βίας

Σημαντική διακομματική συμφωνία σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα πολιτικής στη χώρα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, που ισοδυναμεί με την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες.

Η τελική ψηφοφορία ήταν 65 έναντι 33, με 15 Ρεπουμπλικάνους να προσχωρούν στους Δημοκρατικούς για να υποστηρίξουν το μέτρο, σηματοδοτώντας μια σημαντική διακομματική συμφωνία σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα πολιτικής στη χώρα. Το νομοσχέδιο θα πάει στη συνέχεια στη Βουλή για ψήφιση προτού σταλεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή.

Η δικομματική συμφωνία για τα όπλα περιλαμβάνει εκατομμύρια δολάρια για την ψυχική υγεία, την ασφάλεια των σχολείων, προγράμματα παρέμβασης σε κρίσεις και κίνητρα για τις πολιτείες να συμπεριλάβουν αρχεία ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Άμεσων Ελέγχου Εγκληματολογικού Ιστορικού.

Επίσης, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία όταν κάποιος ηλικίας 18 έως 21 ετών πηγαίνει να αγοράσει ένα πυροβόλο όπλο και κλείνει το λεγόμενο παραθυράκι του φίλου, μια νίκη για τους Δημοκρατικούς, που αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για αυτό.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία ότι η Βουλή θα το εγκρίνει την Παρασκευή. Οι βουλευτές βιάζονται να περάσουν το νομοσχέδιο πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές της 4ης Ιουλίου.

Το γεγονός ότι το κείμενο του νομοσχεδίου οριστικοποιήθηκε και η νομοθεσία φαίνεται τώρα έτοιμη να εγκριθεί είναι μια σημαντική νίκη για τους διαπραγματευτές που συγκεντρώθηκαν για να επιτύχουν μια δικομματική συμφωνία.

Το πακέτο ισοδυναμεί με την πιο σημαντική νέα ομοσπονδιακή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας από την 10ετή απαγόρευση των όπλων επίθεσης που έληξε το 1994. Ωστόσο δεν φτάνει στο σημείο απαγορεύσει οποιοδήποτε είδος όπλου και υπολείπεται πολύ από αυτό που οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να δουν βάσει δημοσκοπήσεων.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στον απόηχο των πρόσφατων, τραγικών μαζικών πυροβολισμών σε δημοτικό σχολείο του Τέξας και σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, το οποίο βρισκόταν σε μια κυρίως μαύρη γειτονιά.

Πηγή: CNN, The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή