Υποχωρούν οι Ουκρανοί στο Λουγκάνσκ

Υποχωρούν οι Ουκρανοί στο Λουγκάνσκ

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπήκε από χθες στον πέμπτο μήνα της, το Κίεβο αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά του από την πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπήκε από χθες στον πέμπτο μήνα της, το Κίεβο αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά του από την πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ, όπου εδώ και ένα μήνα διεξάγονταν σφοδρές οδομαχίες και πυκνοί βομβαρδισμοί από την πλευρά των εισβολέων. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι οι υπερασπιστές της πόλης έλαβαν εντολή από την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση να αναδιπλωθούν σε ασφαλέστερες θέσεις μάχης. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το χωριό Μικολάιβκα, νότια της πόλης Λισιτσάνσκ, στην απέναντι όχθη του ποταμού που τη χωρίζει από το Σεβεροντονέτσκ. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε από ουκρανικής πλευράς και η απώλεια της Χίρσκε, κωμόπολης στα νότια του Λισιτσάνσκ, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο περικύκλωσής του. Τα εδαφικά κέρδη των επιτιθεμένων επισφράγισαν μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες του πολέμου για τους Ουκρανούς. Η κατάληψη των δίδυμων πόλεων Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ από τους Ρώσους θα σημάνει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της επαρχίας Λουγκάνσκ.

Στο μεταξύ, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στη Χερσώνα σκοτώθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού. Πρόκειται για τον Ντμίτρι Σαβλουτσένκο, η δολοφονία του οποίου, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού κυβερνήτη της επαρχίας, ήταν αποτέλεσμα της «επιτυχούς δουλειάς ανταρτών» εναντίον της ρωσικής κατοχής.

Δολοφονία φιλορώσου αξιωματούχου στη Χερσώνα σε μια νέα ένδειξη αντάρτικου των πόλεων κατά των δυνάμεων κατοχής.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η Μόσχα είναι «απολύτως αποφασισμένη» να σπάσει τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ που έχει επιβάλει η Δύση, ενώ για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. περιορίστηκε να πει ότι «είναι εσωτερική υπόθεση των Ευρωπαίων». Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο, κατηγορούσε τη Ρωσία ότι θα προσθέσει, με τον πόλεμο που διεξάγει, 40 έως 50 εκατ. ανθρώπους σε όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή