Ισπανία: Γενικός συναγερμός στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ισπανία: Γενικός συναγερμός στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Μετά την ήττα στην Ανδαλουσία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, βρίσκεται το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ μετά την ιστορική νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της αυτόνομης περιφέρειας της Ανδαλουσίας, πριν από μία εβδομάδα.

Η εκλογική αναμέτρηση σε αυτή την περιφέρεια θεωρείται λυδία λίθος για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις γενικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα της Αριστεράς στις εκλογές της Ανδαλουσίας μειώθηκαν σημαντικά, παρότι η περιφέρεια αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια, μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα το 1975.

Ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στην αυτόνομη περιφέρεια, εκπροσωπεί την πιο μετριοπαθή κεντρώα πτέρυγά του και συγκέντρωσε το 43% των ψήφων, εξασφαλίζοντας τις 58 από τις 103 έδρες της περιφερειακής Βουλής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει πλέον λόγο να αναζητήσει συνεργασία με το ακροδεξιό Βοξ, για τη σύσταση περιφερειακής κυβέρνησης, όπως συνέβη στην περιφέρεια Καστίλλης και Λεόν. Η εκλογική νίκη και η αυτοδυναμία του κόμματος στην περιφέρεια ταυτόχρονα καταρρίπτει τον ισχυρισμό των Σοσιαλιστών, τον οποίο προέβαλλαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δηλαδή, η Ανδαλουσία έχει δύο επιλογές: τη δημιουργία είτε μιας προοδευτικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είτε μιας κυβέρνησης συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό Βοξ.

Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του, υποστηρίζοντας ότι μένει ένας χρόνος μέχρι τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να αλλάξουν πολλά και επέμεινε πως η εκλογική ήττα στην Ανδαλουσία δεν συνιστά λόγο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κάνει κινήσεις προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της.

Η αλήθεια, όμως, για τους σοσιαλιστές είναι αρκετά πιο δυσμενής από ό,τι θέλουν να παραδεχθούν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχασε απλά, αλλά κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, εξασφαλίζοντας μόλις 30 έδρες και χάνοντας όλες τις κοινότητες της περιφέρειας, ανάμεσα στις οποίες και η Σεβίλλη.

Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις, βέβαια, στην έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη, τα στελέχη δηλώνουν «απολύτως ψύχραιμα» και αποδίδουν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην έλλειψη χρόνου για τη δημιουργία μιας ικανοποιητικής εναλλακτικής πρότασης έναντι του Μορένο, αλλά και την αδιαφορία του εκλογικού σώματος.

O πολιτικός αναλυτής Αντόνιο Μπαρόζο, πάντως, δεν συμμερίζεται την ψυχραιμία των κομματικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και εκτιμά ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να υπερβεί πολλά εμπόδια προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, ιδιαίτερα τη στιγμή που ενισχύονται οι ανησυχίες του εκλογικού σώματος για τον πληθωρισμό, αλλά και τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν πως η εισαγωγή νέων μέτρων για την αποκλιμάκωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, συνιστά απόδειξη της κυβερνητικής βούλησης για άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων που έχουν οι Ισπανοί απέναντί της.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή