Σύνοδος G7 στη Γερμανία με φόντο ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Σύνοδος G7 στη Γερμανία με φόντο ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Κατά τη διάρκεια των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, χτυπήθηκε σήμερα κτήριο πλησίον της κατοικίας υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο. «Το σύνολο των υπαλλήλων της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους», διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρονικές συμπτώσεις όσων έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ώρες δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν τυχαίες: Την ώρα που οι ηγέτες των G7 μεταβαίνουν στις βαυαρικές Άλπεις για να πάρουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της «ομάδας των 7» που ξεκινά σήμερα, οι Ρώσοι εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους κατά σειράς ουκρανικών πόλεων, όχι μόνο στα ανατολικά της χώρας (βλ. Ντονμπάς) αλλά και στα δυτικά.

Πυραυλικά πλήγματα ταρακούνησαν σήμερα το Κίεβο, την πόλη Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία και άλλες τρεις ουκρανικές περιφέρειες: του Τσερνίχιβ, του Ζιτομίρ και του Λβιβ.  

«Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης εναντίον της πόλης του Κιέβου, χτυπήθηκε κτήριο πλησίον της κατοικίας υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας», σημειώνουν από την πλευρά τους διπλωματικές πηγές, διαβεβαιώνοντας πως «το σύνολο των υπαλλήλων της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, όπως και δεκάδες άλλες χώρες της Δύσης, είχαν απομακρύνει τις διπλωματικές τους αποστολές από το Κίεβο για λόγους ασφαλείας κατά την πρώτη φάση του πολέμου, για να αρχίσουν να επιστρέφουν εκεί μετά τις ήττες των ρωσικών δυνάμεων που θα αποχωρούσαν από την ευρύτερη περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας και θα έστρεφαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις πίσω στα ανατολικά.

Πλέον, καθώς έχουμε πια εισέλθει στο πέμπτο μήνα του πολέμου, οι Ρώσοι έχουν σημειώσει επιτυχίες στα ανατολικά (βλ. την κατάληψη της Μαριούπολης και του Σεβεροντονέτσκ) πλην όμως με μεγάλο κόστος.

Oι μάχες έχουν πια μεταφερθεί στο Λισιχάνσκ στα ανατολικά, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολλές περιοχές της Ουκρανίας, πλήττοντας μεταξύ άλλων και κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού, όπως σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ρωσικές επιθέσεις ωστόσο δεν περιορίζονται σε στρατιωτικούς στόχους, όπως καταγγέλλει το Κίεβο.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα ένα κτίριο κατοικιών με εννέα ορόφους και ένα κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας πέντε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα ρωσικά πλήγματα έχουν ως στόχο «τον εκφοβισμό των Ουκρανών (…) καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του NATO», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος μετέβη στο σημείο που επλήγη, μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που αναμένεται το διάστημα μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06:30 (ώρα Ελλάδας) στο Κίεβο, μισή ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ένα 7χρονο κοριτσάκι διασώθηκε από τα ερείπια, πρόσθεσε ο Ουκρανός δήμαρχος.

«Ένα επτάχρονο παιδί από την Ουκρανία κοιμόταν ειρηνικά στο Κίεβο μέχρι που ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ ανατίναξε το σπίτι του. Πολλοί άλλοι άνθρωποι στην Ουκρανία τελούν υπό βομβαρδισμό. Η σύνοδος κορυφής της G7 πρέπει να απαντήσει με περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και με περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία. Ο αρρωστημένος ιμπεριαλισμός της Ρωσίας πρέπει να νικηθεί», διεμήνυσε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G7 που ξεκινά στη Γερμανία (26 – 28 Ιουνίου).

Από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στο περιθώριο της οποίας είχαν σήμερα διμερή συνάντηση, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάστηκαν έτοιμοι να παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία, προκειμένου εκείνη να μπορέσει να αντιστρέψει υπέρ της την πορεία του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, εκτιμούν ότι «είναι δυνατόν να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου» στην Ουκρανία που διανύει πλέον μια πολύ κρίσιμη φάση, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ίδια άποψη έχει και Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε διαμηνύσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις πρόκειται να ανακτήσουν τον έλεγχο των πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Σημειωτέων πως ο Ζελένσκι πρόκειτα να μιλήσει και στη Σύνοδο της G7 μέσω βιντεοκλήσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της G7 κηρύσσοντας την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ψηλά στην ατζέντα της οποίας πρόκειται να βρεθούν οι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας (ήδη γίνεται λόγος για διακοπή στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού), η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, και οι παράλληλες κρίσεις που εκτυλίσσονται αυτήν την περίοδο διεθνώς (επισιτιστική, ενεργειακή).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή