ΝΑΤΟ: Πρώτη συνάντηση Ερντογάν με τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας

ΝΑΤΟ: Πρώτη συνάντηση Ερντογάν με τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας

Αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη με τον Φινλανδό ομόλογό του και τη Σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

Αυτή η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώνεται στην ισπανική πρωτεύουσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η φινλανδική προεδρία.

Όπως έγραφε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής, στους διπλωματικούς κύκλους σημαντικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ επικρατεί βαθιά ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση του έναντι Σουηδίας και Φινλανδίας, δεδομένης της σθεναρής υποστήριξης που έχει δώσει η Ουάσιγκτον στην ένταξη των δύο συγκεκριμένων χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. 

Εμπειροι διπλωμάτες προεξοφλούν ότι σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με έντονο τρόπο κατά της Τουρκίας, που θα ξεκινάει από την τυπική λήξη της προσπάθειας της Aγκυρας να προμηθευτεί F-16, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλα σκέλη της διμερούς σχέσης τους. 

Εκ των πραγμάτων μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει εμμέσως και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι στην καθημερινή τουρκική προπαγάνδα παρουσιάζει την Αθήνα ως αιχμή του δυτικού δόρατος κατά της Αγκυρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή