Στήριξη του G7 στον Ζελένσκι

Στήριξη του G7 στον Ζελένσκι

Οχι διαπραγματεύσεις πριν βρεθούμε σε θέση ισχύος, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επτά ισχυρότερες βιομηχανικές δυνάμεις της Δύσης θα συνεχίσουν να ενισχύουν ενεργά την Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί» και οι προσπάθειες της Ρωσίας να προκαλέσουν ρήγματα στις γραμμές τους, λόγω του υψηλού κόστους των κυρώσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, θα πέσουν στο κενό. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της συνόδου κορυφής του G7, που άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ελμαου των βαυαρικών Αλπεων.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο των επτά ηγετών, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχύσουν οι Δυτικοί τον στρατό της χώρας του και να βοηθήσουν την κυβέρνησή του να καλύψει τις πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις της. Οπως έκανε γνωστό η γαλλική προεδρία, «ο πρόεδρος Ζελένσκι ήταν πολύ σαφής ότι δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις (με τη Ρωσία) και ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε ότι ο Ζελένσκι θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος προτού έρθει ο χειμώνας, κρίνοντας ότι ένας μακρύς πόλεμος φθοράς δεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας του. Η σύνοδος του G7 ήρθε ύστερα από μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για τον ουκρανικό στρατό, που τελείωσε με την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ, το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για την τέταρτη σημαντική πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, ύστερα από τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη και τη Μαριούπολη.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ενιαίου μετώπου της Δύσης έναντι της Ρωσίας, απέναντι στις προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να προκαλέσει ρήγματα στις γραμμές του G7 και του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με προηγμένα, νορβηγικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Nasams, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του Καπιτωλίου και του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 7,5 δισ. δολ. στο Κίεβο, ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε κρίσιμη καμπή ο πόλεμος μετά την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, ανησυχία για τους ρωσι-κούς πυραύλους στη Λευκορωσία.

Το δικό του μήνυμα στο G7 φρόντισε να στείλει από το περασμένο Σάββατο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στη συμμαχική του χώρα πυραύλους Iskander-M, ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, η Ρωσία θα εκσυγχρονίσει μαχητικά αεροπλάνα της Λευκορωσίας ώστε να μπορούν και αυτά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν εντατικά, από ξηρά και αέρα, το Λισιτσάνσκ, στην απέναντι όχθη του ποταμού που χωρίζει την πόλη από το Σεβεροντονέτσκ και αποτελεί τον επόμενο στόχο της εκστρατείας τους. Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ, στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν περί τους 40. Την Κυριακή, πολυκατοικία στον αστικό ιστό του Κιέβου υπέστη καταστροφές από πύραυλο, κάτι που χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια ακόμη απόδειξη της ρωσικής «βαρβαρότητας». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους εναντίον εργοστασίου κατασκευής όπλων και ότι οι καταστροφές στην πολυκατοικία οφείλονται σε λάθος της ουκρανικής αεράμυνας.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί σύντομα το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, στις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και ότι σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του G20, που θα γίνει στο Μπαλί της Ινδονησίας το φθινόπωρο.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή